Debatt: Liberalerna måste svara på regeringsfrågan 2026

Det är lätt att önska att svenska väljare prioriterade annorlunda och inte värderade regeringsfrågan så högt men om vi liberaler ska ha en chans att både komma in i riksdagen 2026 och få verkligt inflytande krävs en kontakt med verkligheten. Politisk framgång bygger inte på önsketänkande utan på att möta väljarna där de är – och där är regeringsfrågan ofta lika viktig, om inte viktigare, än detaljerna i valmanifestet. 

I Sverige vill många väljare veta vilken regering deras röst leder till. Frågan ”Får jag en blå eller röd regering om jag röstar på er?” står högt på dagordningen. Att Liberalerna tar sig an denna insikt är avgörande för vår framtid. 

Lösningar framför låsningar 
Liberalerna kan inte låsa sig vid enskilda partiers historia när vi fattar beslut om tänkbara regeringssamarbeten (här har jag själv ändrat uppfattning). Sveriges samhällsproblem är för stora och komplexa för att vi ska kunna styras av dogmer från det förflutna. Vår utgångspunkt måste vara de samhällsproblem vi ser här och nu – skolan som inte levererar tillräckligt goda resultat, klimatomställningen som kräver kraftfulla reformer, och en arbetsmarknad där fler måste få möjlighet att bidra. 

Vårt fokus ska ligga på att formulera och förverkliga lösningar på dagens problem. Vi ska vara beredda att regera med de som ger oss möjlighet att genomföra våra politiska förslag. 

Positionsförflyttning: En nödvändighet för fortsatt inflytande 
Liberalerna behöver därför ta ett strategiskt steg framåt. Senast på landsmötet 2025 måste vi släppa den sista låsningen kring Sverigedemokraterna och göra vår position i regeringsfrågan glasklar. Ett förslag till kommunikativt budskap kan vara: 

”Tidöavtalet har varit bra för Sverige och lett till flera viktiga liberala reformer som vi är stolta över. Vi vill gärna fortsätta i samma regering och med samma regeringsunderlag, men sakpolitiken måste alltid stå i centrum. Ju fler liberala reformer som blir verklighet, desto bättre för Sverige. Det är detta vi går till val på. Samtidigt kan väljarna vara trygga med att Liberalerna aldrig kommer att stödja eller ingå i en regering som äventyrar de grundläggande principerna för en liberal demokrati och rättsstat.” 

Denna tydliga hållning skulle säkerställa att vi framstår som principfasta men också pragmatiska – en kombination som är central för liberal politisk trovärdighet. 

Konsekvensen av att stå still: En farlig väg 
Om vi inte gör denna förflyttning riskerar vi att stå utanför riksdagen 2026. En borgerlig väljare med liberala reflexer kommer sannolikt att välja ett annat parti om Liberalerna uppfattas som ett hinder för en borgerlig regering. Om vi vidhåller att vi varken kan sitta i regering med SD eller stödja en regering där SD ingår, så begränsar vi kraftigt våra möjligheter att påverka. För lejonparten av väljarna är SD:s historiska rötter en mindre avgörande fråga än vilken regering som kan genomföra viktiga reformer. 

Alternativet: Vänsterstyre eller en S+M-regering 
Om Liberalerna i stället skulle hålla fast vid sin nuvarande position och ändå klara riksdagsspärren, är risken att detta bidrar till antingen en vänsterregering eller så kommer det att driva Moderaterna i famnen på Socialdemokraterna. S+M-regeringar är redan ett faktum i över 80 svenska kommuner och har prövats på nationell nivå i några grannländer. En sådan konstellation skulle marginalisera Liberalerna och lägga en död hand över den reformagenda som Sverige så väl behöver. 

Dags att agera: För en fortsatt liberal agenda 
För att fortsätta vara relevanta måste vi visa att vi är redo att regera med dem som ger oss möjlighet att lösa dagens problem. Fokus ska ligga på sakpolitik, inte gamla låsningar. Det är hög tid att vi tar oss samman och positionerar oss för att ta oss an ett Sverige som har ett överhängande behov av mer liberalism. Nu är det dags att lyfta fram det och visa väljarna att vi är redo att fortsätta leverera de reformer som Sverige så väl behöver. Genom att justera vår position i regeringsfrågan kan vi säkra fortsatt inflytande för Sveriges enda liberala parti. 

Fredrik Lundgren
Göteborg

Dela med andra
redaktionen
redaktionen