Demokratiaktivister i Venezuela får Peter Götell-priset av Silc

Silc instiftade Götellpriset 2016 till minne av styrelsemedlemmen och demokratikämpen Peter Götell, som gick bort 2014. I år tilldelas fem modiga ledare från det liberala partiet Vente i Venezuela priset. Mottagarna heter Claudia Macero, Magalli Meda, Humberto Villalobos, Omar González och Pedro Urruchurtu.

Silc hade sitt årliga julmingel i lokalerna på Södermalm i Stockholm. Där presenterade Ing-Marie Viklund och Silcs ordförande Lars Lejonborg priset och motiveringen. Samtidigt kunde Pedro Urruchurtu vara med på länk från den argentinska ambassaden i Caracas, där han sitter i husarrest.

Silcs motivering löd: ”Som partifunktionärer arbetade de oförtrutet för att forma den liberala folkrörelse som blev den sanna vinnaren i presidentvalet i Venezuela. Som frihetskämpar lever de nu under hot från regimen som vill tysta dem. Med sitt mod att fortsätta föra kampen för frihet och rättvisa, och de uppoffringar de gjort, inspirerar de frihetskämpar runt om i världen.”

Vente Venezuela leds av María Corina Machado, som försökte ställa upp som presidentkandidat i valet i juli 2024. Hon förbjöds dock från detta av regimen, så hon ersattes av Edmundo González Urrutia. Vente anser sig vara valets segrare, baserat på både opinionsmätningar innan valet och rapporter om utbrett valfusk, men enligt landets valkommission segrade den sittande presidenten Nicolas Maduro.

I slutet av mars 2024 greps ett par toppnamn i partiet och fängslades. Den internationella sekreteraren Pedro Urruchurtu blev orolig och via en argentinsk diplomat fick han och fyra andra partimedlemmar skydd. De riskerade att också fängslas. Nu har diplomaterna som hjälpte dem utvisats från Venezuela och i stället har Brasilien tagit ansvar för att de fredas. De har suttit inlåsta i åtta månader.

Innan de låstes in fick NU en intervju med pristagaren Pedro Urruchurtu.

– I december, efter María Corina Machados jordskredseger i oppositionens primärval, ville regimen stoppa mig och andra i vår kampanj. De anklagade oss för terrorism och påstod att vi skulle vara utländska agenter Jag är nu förbjuden att lämna landet och mitt pass är spärrat. Även mitt bankkort är spärrat. Jag måste också visa upp mig varannan vecka för att bevisa att jag är i landet, berättade han då.

Bara några veckor efter att intervjun genomfördes hamnade alltså Urruchurtu och de andra pristagarna på den argentinska ambassaden i Caracas, där de sitter än idag. För att göra livet extra svårt berättar Urruchurtu för de som närvarade på Silcs mingel att de fått elen och även vattnet avstängt. Tack vare generatorer, kunde han koppla upp sig och närvara via länk.

– Deras mod inspirerar inte bara oppositionen i Venezuela utan också frihetskämpar runt om i världen. Priset uppmärksammar också något som allt för sällan hamnar i strålkastarljuset, nämligen partifunktionärerna som inte står i centrum, men likväl gör stora uppoffringar för att få en organisation att fungera, skriver Silc i ett pressmeddelande.

– Som organisationschef, kampanjledare, internationell koordinator och rådgivare har de varit starkt delaktiga i att forma en folkrörelse som samlat miljoner följare kring ett liberalt reformprogram i ett fattigt land i Latinamerika. Av allt att döma har de faktiskt lyckats vinna valet om demokratiska spelregler skulle respekteras, skriver de vidare.

Det var en känslosam stund på julminglet när Pedro Urruchurtu läste upp ett brev från honom och hans partikollegor som sitter inlåsta. På minglet fanns flera venezuelaner som bor i Sverige och för att hedra pristagarna fick alla gäster smaka mat från Venezuela.

Hanna Lager

Götellpriset

Peter Götell var nestor som ledamot i Silcs styrelse men avled hastigt 2014. För att hans arbete skulle leva vidare instiftades en minnesfond. Ur minnesfonden utdelas årligen Peter Götells pris för det fria ordet.

”Även när det ser mörkt ut kan man alltid göra något för att det ska bli lite ljusare”, brukade Peter säga. Peter Götell var ledarskribent och verkade som mycket uppskattad profil i tidningen Bohuslänningen.

Priset har tidigare gått till Teresita Delgado, oberoende bibliotekarie på Kuba, Anar Mamadli, valövervakare i Azerbajdzjan, Svetlana Sova, lokalpolitiker i Ukraina, Liana Sahakyan ordförande för Sose Women’s Issues, Armenien och Felix Maradiaga, liberal oppositionsledare i Nicaragua.

Läs även “Inga fria val i Venezuela trots att Maduro lovat”

Dela med andra
redaktionen
redaktionen