”Det är ett roligt lagarbete”

För rätt politiker med rätt engagemanget finns det väldigt mycket man kan göra. Det har varit väldigt positivt – när man lyckas driva igenom något gör det skillnad i Botkyrka.” Det säger Ing-Marie Viklund, gruppledare för Liberalerna, om hur det är att verka i en kommun med stora utmaningar.

Ing-Marie Viklund är liberal politiker i Botkyrka sedan 2018. Hon är utbildad forskare inom medicin, men bytte karriär till kommunikation för att 2020 bli kommunalråd och heltidspolitiker i Botkyrka.

Under ett politiskt turbulent förra år, som startade med att dåvarande S-kommunalrådet röstades bort på ett medlemsmöte, blev den gamla majoriteten S, L och MP ersatt av en koalition bestående av politiska vildar från S samt Moderaterna, Tullingepartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Nyligen upphävde Förvaltningsrätten i en dom det beslut som ledde till majoritetsskifte (läs mer om det här).

Ing-Marie Viklund är inte bara kritisk till hur maktskiftet gick till utan även till den politik som nu förs.

– De har ingen riktig politik. När de tog över makten sa de med stolthet att de hade lagt ideologi och partipolitik åt sidan. Det är mycket retorik om trygghet, men vad det konkret innebär har varit ganska vagt, säger Ing-Marie Viklund.

I och med att styret byttes fick hon lämna positionen som kommunalråd. Idag är hon gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige samt bland annat andre vice ordförande i socialnämnden.

– Sedan det ovanliga maktskiftet förra året är jag fritidspolitiker. Till vardags jobbar jag med kommunikation på liberala biståndsstiftelsen Silc, berättar hon.

En vilja påverka samhället har alltid funnits. Hennes historia i politiken startade redan under gymnasietiden. Liberalerna var långt ifrån det självklara valet.

– Jag har norrländska rötter – där var det snarare fackförening och mörkrött, säger hon.

Men under tonåren i norra delarna av Uppland, där hon är uppväxt, ville hon gå på ett engelskspråkigt gymnasium i Stockholm. På den tiden fick man inte välja skola, utan skulle gå i hemkommun.

– Jag fick ansöka till skolnämnden om att gå i skola i Stockholm. Det fick mig att fundera på varför jag inte fick välja själv.

I samma veva var det val, Ing-Marie Viklund läste på om partierna och kom fram till att Folkpartiet var för henne.

– Jag gick med i Liberala ungdomsförbundet. Det var ett medvetet val. Jag var aktiv under framför allt Karin Karlsbros tid som ordförande, berättar hon för NU.

Senare kom andra saker i vägen för det politiska livet – under många år var Ing-Marie Viklund inte var aktiv i partiet. Vändningen kom 2017 när Birgitta Ohlsson, då riksdagsledamot, besökte den lokala L-föreningen.

– Jag kände henne lite sedan tiden i LUF och gick dit och lyssnade. Så blev jag återvärvad, helt enkelt. Jag var mogen att börja tänka på vad jag kunde bidra med inom politiken och till samhället igen.

Efter valet 2018 kom Liberalerna med i styret i Botkyrka och Ing-Marie Viklund fick en presidiepost i utbildningsnämnden.

– Där började det. Det var jättespännande, Liberalerna hade inte varit med och styrt sedan början av 1990-talet.

I talarstolen i fullmäktige.
Ing-Marie Viklund har ett gäng kunniga medlemmar med sig – här på flygbladsutdelning
Ing-Marie Viklund intervjuas.

Vad gör Botkyrka kommun unik – vilka är utmaningarna hos er?
– Det är en av Sveriges mest segregerade och mångkulturella kommuner. Alla av världens samhällsutmaningar finns också i Botkyrka.

Det är en utmaning att få till politiskt engagemang i de segregerade delarna, berättar hon. Även valdeltagandet är lågt.

– Där har vi en viktig demokratisk uppgift.

Som kommunalråd engagerade hon sig mycket mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– Det är ett stort problem i Botkyrka och hänger även ihop med situationen för hbtqi-personer.

Bråk runt koranbränningar och desinformationskampanjer mot Socialtjänsten – allt finns i Botkyrka, beskriver Viklund. Men samtidigt ser hon att det finns lösningar och det är givande när arbetet ger resultat.

– För rätt politiker med rätt engagemanget finns det väldigt mycket man kan göra. Det har varit väldigt positivt – när man lyckas driva igenom något gör det skillnad i Botkyrka.

En satsning som påbörjades redan innan Liberalerna kom med i styret är att man i skolorna jobbar våldsförebyggande med MVP, Mentors in violence prevention. Jan Jönsson, borgarråd i opposition för Liberalerna i Stockholm stad, jobbade tidigare som rektor i Botkyrka – han var drivande i att den här typen av våldspreventiv utbildning infördes.

– Det har varit väldigt framgångsrikt. Det leder till minskat våld, men också till bättre skolresultat. Det är inte förvånande, men kul att man kan se en direkt koppling mellan att lära barn att hantera konflikter och att de lyckas bättre i skolan.

Vad är roligast med att vara kommunpolitiker?
– Att man kan göra livet bättre för medborgarna – fånga upp problem man ser och i bästa fall göra något åt dem.

– Det svåraste är när man faktiskt inte kan lösa problem. Det går till exempel inte som kommunpolitiker att lösa segregationen, det behövs beslut på regeringsnivå.

– Det är också tufft när folk missförstår och drar alla politiker över en kam, säger Ing-Marie Viklund.

– Sedan har jag bra medlemmar, som kunniga och pålästa, i Liberalerna Botkyrka. Det är ett roligt lagarbete att hjälpas åt och genom diskussioner och samtal slipa fram en riktigt bra politik för vår kommun. Det gör det oerhört kul att vara gruppledare.

Fia Björklund

Botkyrka kommun

Botkyrka är en kommun i Stockholms län. Centralort är Tumba. Kommunen är belägen på Södertörn i Södermanland med sjön Mälaren i norr och Östersjön i sydväst.

Folkmängd: 95 418 (2024)

Yta: 222 kvadratkilometer

Nästan 70 procent av de boende arbetar utanför kommunen, främst i Stockholm. Näringslivet domineras av småföretag. Många arbetar också inom offentlig sektorn. Bland större företag märks DeLaval International AB och Alfa Laval AB.

Under de första mandatperioderna på 2010-talet styrde de rödgröna men efter valet 2018 tog en koalition bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet över. I november 2023 på ett extrasammankallat kommunfullmäktige tog Moderaterna, Tullingepartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, med hjälp av partilösa vildar från Socialdemokraterna, över styret av kommun.

Källa: Wikipedia

Läs mer:
Förvaltningsrätten upphäver beslut om maktskifte i Botkyrka
Har skadat Botkyrkas rykte
Ledare: Kuppen i Botkyrka

Dela med andra
redaktionen
redaktionen