EU var den absolut dominerande frågan i Jan Björklunds tal i Almedalen. Men LSS och skolan fanns med på ett hörn liksom klimatet.
Drygt 2 400 personer hade samlats framför Almedalsscenen inför det första partiledartalet under 2016 års Almedalsvecka. En solbränd Liberalledare äntrade scenen i rosa skjorta och mörkt blåklintsblå kavaj. Och sedan blev det EU och Brexit för hela slanten.
– DEN EUROPEISKA UNIONEN var ett ställningstagande i en värderingsstrid som pågår än i dag. EU valde frihet och demokrati framför förtryck och diktatur, marknadsekonomi och frihandel framför planekonomi och protektionism, fred och tolerans framför krig och främlingsfientlighet. Det är en ideologisk union grundad på de värderingar som liberaler har stått upp för i över hundra år, sade Jan Björklund.
Han underströk att de värdena nu hotas på nytt och att främlingsfientliga partier växer sig starka. I Ungern och Polen hotas den fria pressen.
– Vi liberaler kommer inte att ge vika. Vi kommer att ta matchen mot högerpopulister och vänsterpopulister. Den liberala samhällsmodellen och det europeiska samarbetet ska utvecklas – inte avvecklas.
Jan Björklund nämnde därefter fem utmaningar som bara kan lösas gemensamt inom EU. Det handlar om flyktingkrisen, jobben och Europas konkurrenskraft, klimatet, skyddet mot terrorism och slutligen att stå upp mot Putin.
– Det europeiska samarbetet är avgörande för våra barns framtid. EU behövs, framförallt för att säkra freden och friheten för våra barn, på en kontinent där bristande samarbete historiskt har skapat katastrofer i varje generation.
JAN BJÖRKLUND VÄRNADE också om LSS och rätten till personlig assistans, en verksamhet som den rödgröna regeringen har gett Försäkringskassan order om att spara in på.
– Om det nu går så bra för Sverige, varför sparar regeringen in på samhällets mest utsatta? Stefan Löfven, du borde skämmas.
Även Miljöpartiets språkrör och Jan Björklunds efterträdare som utbildningsminister fick sig en känga denna afton.
– Före valet hade vi en utbildningsminister, nu har vi tre. På utbildningsdepartementet finns det faktiskt numera fler statsråd än vad det finns idéer. Men det händer ingenting.
HAN FORTSATTE OCH menade att Gustav Fridolin är Sveriges svar på britternas Boris Johnson – han lovar allt före valet, vinner och går sedan under jorden.
Den liberale partiledaren var också mycket besviken på den försvarsöverenskommelse som nyligen träffades mellan regeringen och de tre övriga Allianspartierna.
– Låt mig vara tydlig. När Alliansen tar över regeringsmakten 2018 kommer vi liberaler inte att acceptera det nu fattade försvarsbeslutet. Liberalerna kommer inte att delegera bort försvarspolitiken!