Fredag den 20 januari svärs Donald Trump in som USA:s 45:e president. Sedan kan allt hända.
Skillnaden mellan Barack Obamas avskedstal i förra veckan och Donald Trumps första presskonferens någon dag senare var himmelsvid. Obamas tal var både tårfyllt och känslosamt med stort fokus på tolerans och vikten av en fungerande demokrati. Trumps presskonferens visade prov på det motsatta. Invektiven haglade och utskällningarna följde på varandra. CNN:s medarbetare tilläts inte ställa en enda fråga utan nonchalerades totalt av Trump som menade att tv-kanalen ägnade sig åt ”fejknyheter”. Ett första försök från hans sida till mediacensur månne?
Helt säkert går vi en spännande, men kanske inte alltid önskvärd, tid till mötes. Trumps tydliga fraternisering med Vladimir Putin förskräcker och oroar många. Hans försök att stoppa olika frihandelsavtal kommer säkerligen att få följdverkningar även i Sverige. Obamacare ska rivas upp, men det är osäkert vad som ska komma i stället. Och den omstridda muren mot Mexico ska börja byggas direkt (Mexico får betala i efterhand meddelande Trump frankt på sin presskonferens).
Muren, som ska stoppa den illegala invandringen, och kraftiga skattesänkning för företag ska tillsammans leda till att alla de jobb, som Donald Trump har utlovat, blir verklighet.
I TV4:s nyhetsmorgon i helgen berättade Carl Bildt om sina farhågor med den nya amerikanska administrationens utrikespolitik och om det öppna brev som han tillsammans med 16 andra europeiska beslutsfattare och debattörer, som exempelvis Lettlands tidigare president Vaira Vike-Freiberga, har skickat till Donald Trump. I brevet, som har publicerats i Washington Post, uppmanar de Trump att stå fast vid sanktionerna mor Ryssland. De påpekar också att ”en överenskommelse med Putin inte innebär fred, tvärtom får en sådan kriget att krypa närmare”. Bilden, som de målar upp i brevet, är långt ifrån positiv.
Annat som troligen kommer att få stryka på foten i USA de närmaste åren är klimatfrågorna. Klimatet är nämligen inget som Donald Trump verkar prioritera. Tvärtom vill han satsa mer på kol och skiffer samt bygga den omdebatterade oljeledningen Keystone XL som Barack Obama stoppade på grund av miljöskäl. Den nye presidenten lär också försöka stoppa de många miljarder som utbetalas till FN:s klimatinvesteringar. Och man kan undra vad som kommer att hända med det globala klimatavtalet som slöts i Paris 2015.
Men mycket är som sagt fortfarande höljt i dunkel och frågan är om Trump kommer att göra verklighet av allt som han har kläckt ur sig eller om det mest är munväder. Han har tryckt på att han kommer att vara en president för alla amerikaner, men det blir nog ett löfte som han får svårt att hålla.
Redan nu är det många kongressledamöter som kommer att bojkotta installationen på fredag. Och många medborgare, fler än vad som är vanligt enligt förhandsrapporterna, kommer att demonstrera mot den nya presidenten.
Hur denne själv ser på detta lär vi säkert få veta på Twitter.