I fredags nåddes vi av den smått chockartade uppgiften att den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hade avlidit i fängelset. Vad betyder det här för oppositionen och för det stundande presidentvalet? NU har pratat med Amanda Valentin, tidigare mångårig medarbetare på den liberala biståndsstiftelsen SILC, som bott många år i Ryssland och som jobbat med ryska politiker.
Aleksej Navalnyj har blivit en symbol för den ryska oppositionen och han har gjort många betydelsefulla saker. Hans stora gärning var att han startade en antikorruptionsrörelse, som var inriktad på korruptionsbekämpning och att stärka rättsstaten i Ryssland. En rörelse som var ideologisk ganska bred.
– Vi får inte heller glömma att han startat en stark gräsrotsrörelse. Han hade staber över hela ladet, och det var personer som inte bara stödde hans olika kampanjer utan även själva kandiderade i val, en plantskola för lokalpolitiker, säger Amanda Valentin.
En annan viktig sak med Navalnyj var att han återvände till Ryssland och valde att fortsätta att kämpa för demokrati inom landet.
– Att han skulle dö just nu var väl ingen som direkt hade räknat med, även om man förstod att sannolikheten att han skulle bli en fri man igen inte var så stor. Men just det offret och den övertygelse det visade på, har en stor betydelse för motståndet idag.
Navalnyjs död kom oväntat eftersom det snart är presidentval i Ryssland, men Amanda Valentin menar att det är svårt att veta hur Putin tänker.
– Det kan vara så att det inte var meningen att det skulle hända just nu, för att Putin förstår att detta kan leda till protester. Eller så var det meningen och han tycker att detta är ett sätt att visa sig stark. Han kanske vill visa att allas öde ligger i hans händer och att han tror att han kan underkasta folk på det sättet.
Valentin berättar vidare att det bara finns ett möjligt valresultat och det är att Putin vinner med 80-90%. Det är egentligen inte det valet handlar om. Det handlar mer om hur det ser ut.
– Det verkar som att Kremls ursprungliga plan var att släppa fram antikrigskandidaten Boris Nadezjdin, men sen såg de hur hela hans kampanj började utvecklas till en kampanj mot kriget och vilket starkt stöd det fick. Och om han skulle få ställa upp skulle valet bli en folkomröstning om kriget. Det kunde Putin inte tillåta.
Även om det är motigt för ryska oppositionella nu så finns det en aktion inplanerad. Klockan 12 mot Putin heter den och innebär att alla som är emot Putin ska gå och rösta på söndagen klockan 12.
– Man hoppas på långa köer och har inspirerats av Boris Nadezjdins presidentkandidatur, där alla som stödde honom kom och köade för att skriva under samtidigt. Ingen kan sätta dit en för att stå i kö. Ingen kan anklaga någon i kön till vallokalen för att demonstrera, för de gör ju bara det som står i konstitutionen att de ska göra.
Amanda Valentin berättar att oppositionen först kände chock och uppgivenhet när budet om Navalnyjs död kom, men att det ganska snart förbyttes i en övertygelse om att man inte kan ge upp nu. Navanyj var för motståndet, men han var inte ensam, och det finns andra personer som kan axla hans roll.
– Navalnyjs fru, Julija Navalnaja, har sagt att hon ska ta över hans gärning, hon höll ett väldigt starkt tal. Hon har varit hans närmaste rådgivare under de senaste 20 åren, så hon vet vad hon ger sig in på och hon har hans team bakom sig. Hon har en enorm moralisk tyngd när hon säger att de inte får ge upp och hon har kompetensen att ta över.
En diktatur verkar stark och stabil, ända fram till den dag då den plötsligt imploderar. Det vet makthavarna i Kreml och det är därför de är nervösa.
– Det finns många duktiga personer inom den antikorruptionsrörelse som som Navalnyj startade, det är en rörelse, det är större än personen Navalnyj, säger Amanda Valentin.
En diktatur verkar stark och stabil, ända fram till den dag då den plötsligt imploderar. Det vet makthavarna i Kreml och det är därför de är nervösa. Händer det något kan det vara över på nolltid. Amanda Valentin spår en osäker tid efter valet.
– Det blir en hård tid efter valet, med hög inflation, dålig ekonomi och krigströtthet. Då kommer repressionen att öka. Om det kommer att leda till kaos eller öppna ett fönster för förändring, det är helt omöjligt att veta. Jag är väldigt orolig för personer inne i Ryssland just nu.
Hanna Lager