Sommar, semester och lediga dagar. Ska vara härligt och avkopplande. Tid för att ägna sig åt umgänge, utflykter, resor och aktiviteter för många. Till er som nu har varit eller ska åka utomlands märks nog vår svaga valutas effekter extra tydligt. Det räcker att ta en tur till Danmark för att verkligen känna hur dyrt det är för oss svenskar.
När folkomröstningen om Euron hölls 2003 så var värdet på vår valuta så att en Euro skulle kosta ca 8,30-8,60 kr. Nu, mer än 20 år senare så ligger priset på en Euro på 11,40 kr. Det blir då lätt att förstå varför allt känns så dyrt, för att det är så dyrt. Men det är inte bara när vi åker utomlands som vi märker av dessa dyrtider. Det märks såklart även här hemma. vi importerar mycket till Sverige, livsmedel, drivmedel, förbrukningsmaterial mm. Allt har såklart blivit dyrare att köpa in också så även här hemma har vi drabbats hårt. Det är inte bara inflationen som har gröpt stora hål i våra plånböcker, även den svaga valutan. Den svenska kronan gör oss sårbara och det märks, i synnerhet i tuffa tider. Livsmedelspriserna har ökat med cirka 22 procent sedan januari 2022. Till stor del till följd av import av livsmedel. För en tvåbarnsfamilj kan det innebära ökade utgifter med i genomsnitt 2500 kronor per månad.
Detta faktum påverkar hela Sverige. Vår tillväxt är en av de lägsta i Europa. Att byta valuta till Euro skulle stärka vår konkurrenskraft och tillväxt. Studier uppskattar att länder som byter till euron ökar sin handel med andra euroländer med 5–10 procent. Det kan förklaras av rivna handelshinder och minskad valutarisk. För Sveriges del hade det inneburit en exportökning på cirka 88 miljarder kronor. Det motsvarar en ökning av Sveriges BNP med cirka 1,4 procent.
Det är inte bara inflationen som har gröpt stora hål i våra plånböcker, även den svaga valutan. Den svenska kronan gör oss sårbara och det märks
Sverige behöver euron för vår konkurrenskrafts skull. Barnfamiljer hade också fått mer pengar i plånboken, våra industrier och exportföretag hade kunnat ta större plats på den inre marknaden och fortsätta vara ledande i den gröna omställningen. Investeringarna i det svenska näringslivet hade ökat. Sverige har ett val. Antingen fortsätter vi stå utanför europeiskt samarbete i tron om att ensam är stark, eller så väljer vi euron och står stadigt med hela Europa bakom oss.
För mig är valet enkelt och jag hoppas att vi nu tillsammans kan hjälpas åt att få en ordentlig debatt om den här frågan så alla partier kan vara tydliga, så vi kan få chans att vända och vrida på argumenten och att vi gemensamt tar ansvar för Sveriges framtida tillväxt och ekonomiska utveckling. Det är viktigt för vår gemensamma välfärd, för att kunna få mer pengar in i systemet till den, eller för att kunna sänka skatterna. Det är viktigt för våra företags konkurrenskraft och det är viktigt för dig som individ och påverkar din privatekonomi både här och nu och på lång sikt. Så om du har en stund över på semestern, fundera på vad du tycker och varför. Detta är en viktig fråga för oss alla och en utredning borde tillsättas omgående för att utreda vad som krävs för att Sverige ska kunna byta valuta.
Cecilia Rönn
Riksdagsledamot (L) och ekonomis-politisk talesperson