4,6 miljarder i det 17:e stödpaketet till Ukraina

Under måndagen presenterade regeringen och SD det 17:e stödpaketet till Ukraina. I och med detta har Sverige bidragit med 48,1 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina sedan Rysslands invasion i februari 2022. Det är också inom ramen för det militära stödet till Ukraina på 75 miljarder som sattes i våras och som sträcker sig från 2024 till 2026.

– Inriktningen är att vi nu går i ökande takt från donation av Försvarsmaktens lager till produktion, där ukrainarna har möjlighet att ta få nyproducerade försvarsmateriel från svenska och europeiska försvarsindustriella basen, sa försvarsminister Pål Jonson (M) under måndagens pressträff.

Paketet, som uppgår till 4,6 miljarder, ska möta Ukrainas mest prioriterade militära behov och skapa handlingsfrihet för framtiden.

– Detta är saker som Ukraina explicit efterfrågat till Sverige och har föregåtts av dialog mellan Sverige och Ukraina, sa Jonson.

Det handlar bland annat om tre större upphandlingar av materiel som är särskilt prioriterat av Ukraina. Värdet av dessa upphandlingar uppgår till cirka 600 miljoner kronor. Sverige har tidigare skickat 50 stridsfordon 90 till Ukraina. Nu sker en upphandling av ytterligare 40 mm ammunition till dessa stridsfordon. Tidigare har även Pansarbandvagn 302 skickats till Ukraina. I syfte att ge den ukrainska förbanden större möjlighet att uppträda dolt kommer nu en upphandling av kamouflageutrustning för dessa stridsfordon. Regeringen avser också tillföra ytterligare medel för att stödja den ukrainska försvarsmaktens behov av mindre flygande drönare.

Det nya stödpaketet innehåller även militär utrustning för markstrid, som luftvärnsrobotar av typen Robot 70, pansarskott, granatgevär och stridsvagnsminor, samt skyddsmasker och skyddsutrustning, ammunition till granatkastare och granatgevär, utbildningsmateriel och överlåtelse av hjälmar och vinterutrustning för soldater inför kommande vinter.

Joar Forssell är Liberalernas utrikespolitiske talesperson.

– Ukraina varit framgångsrika vad gäller sjö, men Ryssland är fortsatt så att stort hot vad gäller ukrainsk handel och ukrainska handelsfartyg. Det sker också omfattande strider vid frontlinjer där landskapet definieras av floder, sa han.

Stödpaket 17 innehåller ytterligare sex Stridsbåt 90, två sjösättningsvagnar samt en marin försörjningslösning som skall stödja den ukrainska marinens underhållsförband.

– Det utgör ett viktigt stöd för Ukraina i dessa strider, men också vad gäller handeln, slog Joar Forssell fast och fortsatte:

– Därför känns det också bra att samtidigt kunna berätta om exportkreditgarantier. Företag och myndigheter i Ukraina, men också företag i Sverige, har sedan den fullskaliga invasionens start efterfrågat att Sverige går in och ta en del av risken som det innebär att investera i ett land som befinner sig i krig.

– Det har aviserats tidigare att svenska företag ska kunna få exportkreditstöd, men nu utökas det – det är mer än en dubblering.

– Det hjälper Ukrainas ekonomi att fungera och hjälper till med återuppbyggnaden som redan har påbörjats. Det innebär också att man ingjuter hopp i människor.

– Har man varit i en ukrainsk stad som varit sönderbombad och sedan kommer tillbaka året efter och ser att det har börjat byggas, investeras och att företag vågar vara där, förstår man att det här handlar om att vinna kriget. Att ingjuta hopp i människor, att se till att ekonomin fungerar och att svenska företag kan vara med och bidra till det. Det är viktiga steg för att Ukraina ska kunna vinna kriget och i förlängningen att Ryssland ska förlora kriget – vilket är minst lika viktigt, avslutade Joar Forssell.

Försvarsminister Pål Jonson underströk att det för tillfället är det inte aktuellt att föra över JAS Gripen till Ukraina, men att regeringen arbetar med att skapa förutsättningar för att det eventuellt ska kunna ske i ett senare skede. I stödpaket 17 förbereds det genom att materielsatser till JAS 39 Gripen anskaffas till ett värde av cirka 2,3 miljarder kronor.

Fia Björklund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen