Persson besökte ett soligt Landskrona

Ett tvätteri och besök på en restaurang där kommunen och näringslivet samarbetar stod på dagordningen när arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson i fredags besökte ett soligt Landskrona som visade sig från sin bästa sida. 

Besöket i Landskrona var Mats Perssons första som arbetsmarknads- och integrationsminister och kanske var det inte av en tillfällighet att resan gick till ett av Liberalernas starkaste fästen. Här pågår nämligen ett projekt kallat ”Enkla jobb”, där kommun och näringsliv tillsammans arbetar för att utbilda och sätta människor i arbete.

Två besök som ingår i kommunens satsning ”Enkla jobb” skulle uppvaktas av Mats Persson och däremellan skulle en lådcykel fyllas med ren tvätt och levereras till ett äldreboende av ministern själv. Första stoppet blev Tvätteriet där en delegation med liberala lokala företrädare väntade.

Initiativet till projektet ”Enkla jobb” kom sig av att kommunen fattat ett beslut om att utrusta omsorgspersonalen med arbetskläder. Landskrona hade vid tiden länge dragits med hög arbetslöshet och höga socialbidragskostnader och de båda liberala företrädarna Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande, och Ervisa Dani, ordförande i utbildningsnämnden, såg plötsligt en möjlighet öppna sig. Idén om att skapa enkla jobb för att bryta trenden och samtidigt lyfta kommunens personal började ta form. 

Projektet startade med Tvätteriet och för att klara finansieringen tilldelades man pengar från Europeiska socialfonden.

– Vi såg ett behov av att skapa en motprestation till våra höga socialbidragskostnader och samtidigt försöka hjälpa människor ut på arbetsmarknaden. 

– Och efter beslutet om arbetskläder till omsorgspersonalen öppnades också en möjlighet att utmejsla deras profession genom att lyfta bort tvätten och ge dem mer tid till det andra, berättar Torkild Strandberg.

Första anhalten blev ett besök på Tvätteriet som sedan maj 2017 tvättat kommunens personalkläder. Alla medarbetare har riktig lön och även om tanken i första hand är att personalen ska få en sysselsättning och möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden, är det många som stannar länge. En del har varit med ända sedan starten. Och ljuden av prat och skratt som hörs över tvättmaskinernas snurrande vittnar om att personalen trivs.

Efter besöket på Tvätteriet blev det dags för Mats Persson att leverera en omgång ren tvätt till ett äldreboende i Landskrona. Leveranserna sker miljövänligt med eldriven lådcykel, något som till en början oroade Mats Persson, men väl i gång utförde han sitt uppdrag med bravur och den rena tvätten kom snabbt fram till rätt adress.

Sista besöket blev på Erikstorps kursgård där ”Enkla jobb” tillsammans med Komvux och en lokal restaurang samarbetar för att utbilda restaurang- och kökspersonal. 

Stadsdirektören Pernilla Anderberg deltog och berättade för de närvarande att kommunen 2017 hade 16 procents arbetslöshet, men att den idag ligger på cirka 10 procent. Även kostnaderna för försörjningsstödet har minskat rejält, från 100 miljoner kronor per år till 50 miljoner kronor per år.  

Kombinationen att kommunen utbildar och använder näringslivet för praktik har visat sig lyckosam och numera utbildas även måltidsbiträden i projektet för att få arbete i exempelvis skolmatsaler. Utbildningen är 16 veckor och efter avslutad utbildning är 60 procent av eleverna fortfarande i arbete.

Innan besöket avslutades med en lunch bestående av Wallenbergare, berättade Mats Persson om att regeringen i sin budget skjutit till pengar för en höjning av ersättningen till företag som tar emot lärlingar, något som gladde deltagarna. Han passade också på att ge Landskronas företrädare beröm för sitt engagemang för staden.

– Det är ingen slump att jag är här. Ni är ett föredöme för hela landet och jag har följt er på håll. Jag är trött på folk som bara snackar utan att något blir gjort och jag är jätteglad att vara här, avslutade Mats Persson.

Christina Glassel

Läs även:

Politik och samhälle: ”Hör hemma på utbildningsdepartementet”
Ledare: Nya portföljer för liberala ministrar

Dela med andra
redaktionen
redaktionen