Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2024 går till Rasmus Canbäck

På bokmässans första dag delade Reportrar utan gränser ut till årliga pressfirhetspris. Det är första gången det delas ut på bokmässan. Priset 2024 går till Rasmus Canbäck, en journalist som specialiserat sig på södra Kaukasien. Rasmus Canbäck skrev förra sommaren om Georgien för NU.

Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson delade ut priset på yttrandefrihetsscenen, där vi kunnat lyssna på flera olika diskussioner om yttrandefrihet runt om i världen. En mycket glad och rörd pristagare kom upp och tog emot priset, ett pris som tidigare gått till personer som den fängslade eritreanska journalisten Dawit Isaak.

– Det känns väldigt hedrande att ha fått detta pris. Framförallt tror jag att det är viktigt att sätta priset i sin kontext. Det handlar om att jag i Sverige faktiskt kan bevaka dessa områden och jag kan göra det på det viset jag gör. Det kan man inte göra om man bor i Azerbajdzjan. Det här priset betyder att jag får energi för att fortsätta göra det jag gör, säger Ramus Canbäck till NU efter prisutdelningen.

Rasmus Canbäck har jobbat med att undersöka den så kallade kaviardiplomatin som han menar att den azeriska staten ägnar sig åt. Han har i ett stort avslöjande berättat om hur bland annat svenska journalister åkt på bjudresor till Azerbajdzjan och skrivit positivt om staten. Det är så diplomatin fungerar, de bjuder flott och väntar sig något i gengäld.

Varför tycker du att det här arbetet är så viktigt?
– Precis som jag sa så handlar om att det är betydelsefullt eftersom människor på plats inte kan göra den här journalistiken.

Rasmus Canbäck har även skrivit en bok om situationen i Nagorno-Karabach, efter att han som sista journalist lämnat området. En text om den boken har tidigare publicerats i NU och den säljs fortfarande via Silc förlag.

– Vi är oerhört glada att årets pressfrihetspris tilldelas Rasmus Canbäck, en journalist som med stor energi och mod bevakat utvecklingen i det forna Sovjetunionen. Han har avslöjat den azerbajdzjanska statens kaviardiplomati och arbetat aktivt för att skydda journalister. Hans granskningar har nått långt utanför Sveriges gränser, och nu hoppas vi att fler här hemma får upp ögonen för hans viktiga journalistik, sa Erik Larsson ordförande Reportrar utan gränser Sverige, i ett pressmeddelande.

Hanna Lager

Motiveringen till 2024 års pressfrihetspris

RSF* Sverige ger årets pressfrihetspris till Rasmus Canbäck för hans outtröttliga och modiga rapportering från regioner som få andra journalister bevakar. Genom sitt arbete med att belysa de före detta sovjetrepublikerna har han visat en enastående hängivenhet för pressfrihet. Trots trakasserier och påtryckningar från Azerbajdzjans ambassad i Sverige, har Canbäck oförtrutet fortsatt att avslöja korruption och maktmissbruk. Hans bevakning av den dramatiska utvecklingen i Georgien visar på starkt engagemang för att belysa komplexa internationella frågor. Rasmus Canbäcks arbete är ett strålande exempel på journalistiskt mod och oberoende.

Källa: Reportrar utan gränser
* Reportrar utan gränser, RSF Sverige, är den svenska delen av det internationella nätverket Reporters sans frontières.

Varje dag dör jag långsamt av Ramus Canbäck

Varje dag dör jag långsamt

Utgivningsår 2023
Silc förlag

Dela med andra
redaktionen
redaktionen