Vill hitta vägarna in i partiet

Liberalerna i Västerås har fått en ny ordförande, Jenny Boström, en mångårigt engagerad liberal som kom in på den politiska banan lite av en slump.

Jenny Boström är ny på ordförandeposten, men långt ifrån ny i politiken eller i styrelsen för Liberalerna i Västerås. Hon har varit aktiv sedan 2006, suttit i kommunfullmäktige i 12 år och var länge vice ordförande för Liberalerna Västerås.

– Jag har haft uppdrag fram till förra mandatperiodens slut. Sedan gick jag vidare på min privata bana och fick jobb som chef ­– det blev svårt att kombinera politiska uppdrag och chefskap, så jag fick ta en paus, berättar hon.

Hon arbetar för närvarande som sektionschef, men snart som ställföreträdande avdelningschef, i Försvarsmaktens största förband FMTIS (Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband).

Privat har hon också ett stort sportintresse.

– Ja, jag är en otroligt nördig Tottenhamsupporter. Jag sitter i styrelsen för Tottenham Sverige.

Hon spelade också själv fotboll en gång i tiden.

– Men det går knappt att jämföra dagens fotboll med hur det var då, möjligheterna var inte riktigt desamma som de är idag.

Jenny Boström kommer ursprungligen från västkusten, från Varberg. Hon blev politisk engagerad först när hon flyttade till Västerås.

Från början jobbade hon med studentpolitik och satt som arvoderad i kårstyrelsen i Mälardalens Studentkår.

– Då fick jag upp ögonen för politiken och att det vore kul att engagera sig. Jag har alltid varit samhällsintresserad, men hade aldrig riktigt funderat på att gå med i ett parti.

Inför EU-valet 2004 bjöds Junilistan in att tala och under mötet sprang hon på en folkpartist. Hon berättade att hon nog egentligen var folkpartist också.

– Någon månad senare fick jag ett brev hem i brevlådan där det stod att jag var nominerad till Västerås fullmäktigelista för Folkpartiet, säger hon och skrattar.

– Jag blev väldigt chockad och ringde upp sa att det hade blivit fel – men det hade det inte. Det tog många år innan jag fick reda på vem som nominerat mig.

– Så det var lite av en slump att jag kom in och blev aktiv, men jag har alltid haft en förkärlek till Liberalerna.

Inför valet 2006 blev hon också ordförande för LUF Västmanland, och satt på den posten under några år, men med tiden kom kommunpolitik allt mer i fokus.

Jenny Boström och hennes liberala partikamrater under Västerås Pride i somras.

Vilka är dina mål som ordförande för L Västerås?
– Mitt mål, och orsaken till att jag sa ja, var att engagera fler medlemmar. Vi är en ganska liten grupp som gör väldigt mycket, men vi skulle behöver få med fler medlemmar som hjälper till. De känner kanske idag att det är svårt att hitta vägarna in i partiet.

– Så det är mitt mål, att försöka hitta de vägarna och få in fler aktiva i Liberalerna Västerås.

Aktiviteter när partiet träffas och diskuterar politik är en viktig del i verktygslådan. Jenny Boström berättar om L Västerås politikgrupper, där medlemmarna är med och skriver partiprogrammet för kommande val.

– Det tror jag kan engagera fler medlemmar att komma och prata politik.

– Sedan har vi öppna medlemsmöten inför fullmäktige, där de kan komma lyssna på aktuella frågor, träffa Roger Haddad, som är vår gruppledare, och de andra som sitter i fullmäktigegruppen. Det är ett jättebra tillfälle att träffas och diskutera aktuell politik.

Om vi pratar medlemsvärvning – vilka är de viktigaste verktygen?
– Jag tror det är viktigt att visa att de faktiskt kan påverka vår politik. Vi måste hitta former för att de ska känna sig hörda och att de kan vara med och påverka Västerås i en liberal riktning. Vi brukar ju kunna bli en liten skjuts inför valet, så det hoppas vi på.

– Vi kontaktar även alltid nya medlemmar, berättar vad L Västerås gör och erbjuder dem träffa styrelsen. Då får de också presentera sig och berätta vad de tycker är viktigt. Det personliga mötet är viktigt, och att man har också har det sker ganska fort när man blivit ny medlem.

Men det stora övergripande målet för Jenny Boström är att öka partiets mandat i kommunfullmäktige i valet 2026. Senaste valet förlorade Liberalerna Västerås tre platser, och gick från sju till fyra mandat.

­– Det var väldigt mycket för oss, vi är inte vana att tappa så mycket. Västerås är över lag en liberal stad. Vi brukar få många fler procent än partiet har på riksnivå. Så det är något som ligger mig varmt om hjärtat.

– Vi är väl unika för att vi egentligen är industristad, men med hög andel liberala väljare. Liberalerna har legat på 12-13 procent i fullmäktige tidigare, nu gick vi ner till knappt sju procent.

Liberalerna Västerås fick runt 6,5 procent i kommunvalet, jämfört med partiets riksdagsresultat på 4,61 procent.

– Hur får vi våra Västeråsväljare att välja Liberalerna i regionen och till riksdagen? Där har vi ett jobb att göra, och se till att man tar Liberalernas lapp i samtliga val.

Fia Björklund

FAKTA: Västerås stad

Västerås stad är en kommun i Västmanlands län. Centralort är Västerås som även är länets residensstad.

Folkmängd: 160 305 (2024)

Yta: 1 138 km²

Västerås stad är Sveriges sjunde folkrikaste kommun och centralorten är landets sjätte största tätort.

Landskapet är i den södra delen av kommunen en öppen jordbruksbygd och i den norra delen en mer växlande landsbygd. Tillverkningsindustrin, med arbetsgivare som ABB i spetsen, har under lång tid dominerat kommunens näringsliv.

Efter valet 2022 enades Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna om att styra Västerås tillsammans.

Källa: Wikipedia

Dela med andra
redaktionen
redaktionen