Sydkoreanska författaren Han Kang får nobelpriset i litteratur

Det är en högtidsstund varje år när Svenska Akademins ständige sekreterare, nuförtiden Mats Malm, kommer ut och presenterar vem som fått nobelpriset i litteratur. I år går priset till den sydkoreanska författaren Han Kang.

Han Kang är förhållandevis ung, född 1970, och har kommit ut med fyra böcker på svenska. Hon skriver både romaner och poesi. Ett tema som har återkommit är olika trauman och massakrer som förekommit i den sydkoreanska historien. Tidigare har det varit förbjudet att prata om det som hänt och Han Kang har försökt lyfta hur man tänker kring det man inte fått prata om. Och hur överlever man ett sådant trauma?

Det mest kända verket är “Vegetarianen” som synliggör kvinnors ställning i Sydkorea genom en kvinna som bestämt sig för att bli vegetarian och som i någon obehaglig scen blir tvångsmatad av sina närmaste med fläsk.

Det är sannerligen ett spännande författarskap som nu belönats med Nobelpriset i litteratur. Han Kang är tämligen lättillgänglig, men skriver också ganska tunga och obehagliga böcker.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen