Baktanke: Inget mögligt bröd, men väl möglig gurka

Förra veckan skrev Sapient att han alltid drabbas av mögligt bröd. Jag måste säga att detta förvånar mig enormt. Allt bröd förvaras i frysen. Alltid. På så sätt uppstår inget mögel och du har alltid tillgång till färskt bröd. Så länge du inte har något slags korridorsboende med långt till köket, blir det aldrig några problem med tining inför frukosten heller.

Man går upp på morgonen, slänger fram några mackor på en tallrik, sätter på ett ägg och kliver in i duschen. När man är påklädd har man tinade bröd och ett hårdkokt ägg. Detta har funkat för mig i 20 år. Behövs ingen brödrost eller annat för att få tinade bröd, bara en smula tålamod medan man gör lite annat som också ska göras på morgonen.

Nej, något mögligt bröd var det länge sedan det fanns i mitt hem, om man inte råkat få med sig korvbröd eller tortillas som blivit mögliga redan i affären. Ett problem av gigantiska mått är däremot istället gurkor. Ett kylskåp har en grönsakslåda och gurkor är inplastade, vilket ska öka hållbarheten. Trots detta tvättar jag i princip varje vecka grönsakslådan från äckligt klegg som alltid kan spåras till en ihopskrumpen gurkkondom.

Jag skriver klegg och jag gissar att bara den som sett en före detta gurka vet jag vad jag pratar om. Det spelar ingen roll om gurkan är öppnad eller inte, det rinner ut vätska från alla håll, även på en oöppnad gurka.

Jag har funderat på olika lösningar. Förvara gurkan på annan plats i kylen? Men då finns risken att man hittar mögelklegget bakom en bortglömd lingonsyltsburk. Dessutom kommer den inte hålla lika länge. Att inte lägga in den i kylskåpet är såklart inte bra för hållbarheten, men det känns som att man har mer koll då. Och dotter äter mycket gurka. Efter att ha rensat ut möglig citron ut fruktfatet en gång för mycket, insåg jag att klegget bara skulle flytta ut.

Jag vet att du som läser detta och inte alls förstår vad jag menar, antingen alltid har ett städat kylskåp eller äter ganska sparsamt med gurka. För en som köper hem minst två gurkor varje veckohandling kan det lätt bli så att stumpen från i fredags glömts bort och hamnat under löken och kommer inte fram förrän någon ser något som rinner på botten och kollar vad det är. Japp, en kleggig gurka.

Bibliotekarien

Dela med andra
redaktionen
redaktionen