Debatt: Partiledningen måste stoppa attentatet mot mjölkkorna!

ÖPPET BREV. En utredare har nyligen föreslagit att beteskravet för mjölkkor ska avskaffas. Bakom förslaget ligger ett intensivt lobbyarbete från LRF med flera. (Utredaren är så vitt vi förstår också påhejad av landsbygdsministern Peter Kullgren (KD).)

Men en stor majoritet av forskare inom området hävdar att detta kommer att leda till allvarlig försämring av djurskyddet i Sverige. Se till exempel artikeluppropet i Svd 12/9 där 21 forskare slår fast att förslaget strider mot omfattande forskning. Korna mår bra av att beta i gröngräset. Och korna mår också väldigt bra av att kunna röra sig fritt. Därtill kommer att kornas betande ger oss gröna hagar och mångfald i naturen.

Beteskravet kan innebära en viss kostnad. Men det kan också innebära en konkurrensfördel för svenska bönder om man kan hävda att svenska kor har det bättre än andra kor.

Liberalerna har tydligt deklarerat att man säger nej till förslaget. Det är vi glada för. Men kommer vårt parti att hålla fast vid detta ställningstagande när de andra Tidö-partierna trycker på? Vi känner viss oro. Liberalerna har, rätt eller fel, fått en stämpel på sig att man ger efter när de andra partierna höjer rösten.

Men vi vädjar till er att stå på er i denna fråga. Detta djurskyddsfientliga förslag måste stoppas. Vi är övertygade om att en stor majoritet i befolkningen står på kornas sida. Om Liberalerna uppträder rakryggat i denna fråga kan det bidra till en nytändning för partiet.

Stå på er i Astrid Lindgrens och Marit Paulsens anda!

Hälsningar

Maria Leissner, Stockholm

Björn Rydberg, Stockholm 

Richard Appelbom, Kvicksund

Gunnar Asserhed, Norrköping

Cecilia Carpelan, Vårberg

Lars Carpelan, Stockholm

Lennart Gabrielsson, Sollentuna

Lars Hamrin, Kalmar

Wilma Hvirfvel, Umeå

Anders Johnson, Stockholm

Maria Lundqvist-Brömster, Nordmaling

Gabriel Romanus, Stockholm

Birgitta Rydell, Stockholm

Marita Sander Schale, Lund    

Dela med andra
redaktionen
redaktionen