Ligger inte för L att vara populistiskt

Efter valet 2022 lämnade Liberalerna i Uddevalla allianssamarbetet och sitter numera i opposition. Maria Johansson, gruppledare för L, hoppas att föreningen ska kunna hålla i energin från EU-valet och växla upp inför 2026.

Maria Johansson gick med i dåvarande Folkpartiet 2013, strax efter att äldsta dottern föddes.

– När jag blev mamma ville jag vara med och påverka så att Uddevalla bli en stad som hon vill bo kvar i – en bra stad för mina barn, beskriver hon.

Idag är hon gruppledare för Liberalerna i Uddevalla och ledamot i arbetsmarknads- och integrationsutskottet samt ersättare i samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen.

Till vardags arbetar Maria Johansson som jurist. Nyligen flyttade hon med sambo, två döttrar och katten Gösta in i ett hus från 1939.

– Så det blir inte mycket tid över, säger hon och skrattar.

Annars är ridning en sysselsättning hon gärna ägnar sig åt, även om det var länge sedan sist nu.

– Sedan har jag ett nyupptäckt intresse för trädgård, som kom med huset, lägger hon till.

Varför blev det Folkpartiet/Liberalerna?
– Det vara det partiet som hade en uttalad feministisk politik, som inte också var socialistisk. Jag identifierad­e mig mer med höger än vänster. ”Feminism utan socialism” var slagord i valet 2014 och det passade mig som handen i handsken.

Hon kom snabbt in som ersättare och fick också sitta i nämnd.

– Det är roligt med Liberalerna, man behöver inte göra hundåren som jag förstått att man måste göra i andra partiet. Man kan ganska omgående bli aktuell för uppdrag – partiet går på kompetens och kunskap, mer än att man ska ha varit med en viss tid.

Maria Johansson (i mitten) under Trollhättan Pride. På hennes t-shirt står det Liberal Feminist – också skälet till att hon gick med i dåvarande Folkpartiet.

Vad är roligast med att vara kommunpolitiker?
– Allt jag lär mig, det är otroligt mycket sedan jag gick med, och att träffa intressanta människor. Det har jag haft nytta av även i mitt privata liv. Jag har också en bra arbetsgivare som ser mitt politiska arbete som en styrka.

Och svårast?
– Att inte alltid få vara med där besluten tas och ibland tvingas kompromissa lite väl mycket för att få till ett samarbete. Dels är kompromissandet i sig svårt, dels är det svårt att förklara för andra varför man har fått ge efter på vissa saker. Ibland fattar vi beslut som berör enskilda och även då måste man stå fast.

Uddevallas läge, med närheten till Göteborg, hav och landsbygd gör kommunen speciell tycker hon.

– Det gör oss unika, men det är också en utmaning – kommunens identitet kan upplevas som splittrad. Är vi en kuststad eller en pendlarstad till Göteborg?

Kommunens styrkor ligger i förmågan att resa sig trots motgångar.

– Någon har kallat Uddevalla en Fågel Fenix. Stora företag som Volvo och varvet har lagts ned, men vi har ändå återhämtat oss. Vi är inte så beroende av de stora industrierna utan har många mindre företag. Det tror jag är vår styrka. Det har vi nog lärt oss, att det är bra att vara attraktiva för många företag.

Som många andra kommuner sliter Uddevalla med gängbrottslighet.

– Vi har haft vår beskärda del av bilbränder och dödsskjutningar på sista tiden. Det påverkar både näringsliv och de boende negativt, man upplever en otrygghet. Det är tyvärr inte unikt för Uddevalla, men vi har drabbats ganska hårt.

Hon tycker att det borgerliga styret, med SD i toppen, tar problemen på allvar. Den gick även till val med kampen mot brottsligheten.

– Men sedan har vi inte sett så mycket verkstad tyvärr.

Tidigare samarbetade Liberalerna med de andra allianspartierna och har suttit både i majoritet och som opposition i Uddevalla kommun. Sedan valet 2022 har Liberalerna, liksom Centerpartiet, dock valt att lämna samarbetet i majoriteten. Majoriteten i kommunen består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Uddevallapartiet. Liberalerna två mandat i fullmäktige.

– Tidigare hade vi informationsutbyte och tät samverkan. Nu är L och C i opposition och vi får väldigt lite information från majoriteten. Den lägger fram färdiga ärenden på bordet och vi skickar dem på återremiss för att det saknas underlag. Vi får information via presskonferenser, istället för tidigare i processen. De är dåliga på att förankra.

Uddevalla har en samlad opposition i valteknisk samverkan. Utan den hade L inte fått några platser i nämnder och bolag. Även om man inte pratar ihop sig om vad man ska tycka, har partierna ett informationsutbyte.

– I vissa frågor samverkar vi med Centerpartiet. Det är en skolskjutsfråga som är ganska het i Uddevalla just nu, där L och C krokar arm. Det samarbetet finns och det kan säkert bli bättre.

Hon ser inte några fördelar med att sitta i opposition, tvärtom.

– Kanske att man har möjlighet att vara populistisk, men det ligger inte för Liberalerna som parti. Vi lägger förslag som vi tror på och vill genomföra. Det kanske är till vår nackdel ibland att vi är lite för ordentliga.

Liberalerna i Uddevallas Maria Johansson kampanjar med partikamrater och partiledaren Johan Pehrson.

Liberalerna i Uddevalla har idag strax under 50 medlemmar, men det är en minskande och åldersdiger skara, beskriver Maria Johansson.

– Det är inte unikt som förening i Uddevalla, lägger hon till.

Styrelse gör vad den kan för att hålla föreningen aktiv, med ett tiotal engagerade medlemmar.

– Vi saknar yngre personer och framför allt LUF, det hade vi väldigt gärna velat ha.

Trots detta är Maria Johansson positiv inför valet 2026. Vårens EU-val visade på kraften som trots allt finns i föreningen. Partiet lyckades mobilisera, man var ute och knackade dörr, la broschyrer i brevlådor med mera – hon upplevde att det fanns en nyfikenhet att veta mer om L.

–  Vi har fått ny kraft i föreningen, med några nya medlemmar och ny energi. Jag hoppas att vi kan komma fram lite och i alla fall få tillbaka de mandat vi tappade i förra valet.

– Kan vi hålla i det och växla upp, kommer det gå vägen.

Fia Björklund

FAKTA: Uddevalla kommun

Uddevalla kommun är en kommun i Västra Götalands län, i före detta Göteborgs och Bohus län. Centralort är Uddevalla.

Folkmängd: 57 055 (2024)

Yta: 732 km²

Kommunen präglas av ett starkt kuperat sprickdalslandskap. Djupa fjordar som Gullmarsfjorden och Havstensfjorden avgränsar kommunen mot skärgården i väster. Innanför fjordlandskapet finns viktiga odlingsmarker.

Efter nedläggningarna av Uddevallavarvet och senare av Volvo Uddevallaverken har näringslivet i kommunen omstrukturerats mot tjänste- och handelsnäringar. Nu är de största arbetsgivarna kommunen, regionen, Ikea, Mattssonföretagen i Uddevalla AB (en mekanisk verkstadsindustri) och dagstidningen Bohusläningen. Turismen spelar också en viktig roll för ekonomin i området.

Sedan 2022 styrs kommunen av en koalition bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Uddevallapartiet.

Källa: Wikipedia

Dela med andra
redaktionen
redaktionen