Metan är den starkaste växthusgasen och den ökar allt snabbare i atmosfären. Korna beskylls vara en fara för klimatet då de rapar metan i samband med idisslandet. Sedan 1950 talet har antalet kor i Sverige minskat från en och en halv miljon till nuvarande en halv miljon. Under samma period har metangashalten i atmosfären ökat i allt snabbare takt. Det kan då inte vara logiskt att skylla på korna.
Det är främst från den fossila industrin vid utvinning, transport och lagring av olja, gas och kol som metan läcker ut. Eftersom gas- och oljeutvinning sker i avlägset belägna områden noteras inte läckorna vid vanlig övervakning med flyg eller markkontroller. Det måste till satellitövervakning.
Sedan den 4 mars 2024 utförs kontinuerlig övervakning av metanutsläpp med en speciell satellit. Den övervakar områden som utgör 80 procent av världsproduktionen av olja, gas och kol. Den kan identifiera gasläckor på detaljnivå och det blir svårare att dölja metangasläckor. Det gäller att stoppa fossila metangasläckor och ta vara på gasen. Om läckande metangas används är vi på god väg att närma oss 1,5 målet för att minska jordens uppvärmning.
I Sverige läcker metan ut ur ventiler och packningar i samband med gashanteringen, men man vet inte hur mycket. Det finns inga krav på att mäta och rapportera.
Korna kom till Norden för ca 4 000 år sedan och har sedan dess varit en viktig del av vår matförsörjning inom vårt klimatområde. Under de senaste decennierna har vi uppmanats av politiker och myndigheter att minska vår modesta köttkonsumtion för klimatets skull. Det har många trott på, främst tonårsflickor, och övergått till vegetarisk kost med bland annat järnbrist som följd.
Nu har trenden vänt. Enligt Ungdomsbarometern tar 54 procent helt avstånd från att vegetarisk kost skulle vara nyttigare än animalisk kost. En ökning med 11 procentenheter sedan 2021. Flera veganinfluencers har kommit ut som köttätare och anger hälsa som orsak.
Nu med den nya identifieringen av de stora fossila metanutsläppen kan vi utan tvekan återgå till den urgamla sanningen att kor är en viktig tillgång för vår matförsörjning. Större delen av Sverige tillhör ju ett klimatområde med dåliga förutsättningar för att odla. Korna är utmärkta naturvårdare och kan omvandla gräs och sly till mat som kött, mjölk, ost och smör.
Korna ingår i vårt kretslopp och producerar också värdefull gödsel till vegetabilier. Naturlig gödsel till skillnad från importerad gödning ökar mullvärdet och motverkar uttorkning av jordarna. Med ny kunskap om metans ursprung är det klimatklokt att äta svenskt nötkött.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) anser dessutom att korna är en viktig resurs vid en eventuell avspärrning. Han vill öka produktionen för att bättre utnyttja våra ängs-och betesmarker och bli mer självförsörjande beträffande mat. Nu är självförsörjningsgraden bara 50 procent. Våra tidigare makthavare har brutit ner vår energiförsörjning. Samma sak får inte hända med vår livsmedelsförsörjning.
Så låt oss slå vakt om korna som är så viktiga för vår matförsörjning och för miljön.
Helena Bargholtz
Tidigare riksdagsledamot (Fp)
Britt-Marie Dahlin
Nutritionist