Kopiera, härma, efterapa, plagiera, planka eller varför inte trendordet klona? Kärt barn har många namn. Att kopiera har gjorts i alla tider. I vissa branscher anses det vara fel, exempelvis i skolan och tur är väl det? Men i näringslivet har kloning allid på något vis varit förenat med framgång. Istället för att satsa kapital, på nya idéer som kan slå fel, väntar företaget in att någon gör grundjobbet och sedan snor man idén och gör det till sitt. Eller försöker i alla fall.
Kika runt i din närhet. Jag är helt övertygad om att någonstans i ditt hem eller på ditt kontor finns det en pryl, något som hänger på väggen, musik eller kanske till och med ett lamm som just är klonat. Eller kopierad.
Väljer du att efterapa eller planka något bör du någonstans välja det som är bäst. Varför klona något som redan är dåligt? Det gäller hur som helst att vara lite smart. Du bör göra det hela något bättre, annars kommer målgruppen ändå inte att vilja ha det. Vem vill ha en kopia?
För oss i politikens värld är detta gammal skåpmat. Hela den här processen är så pass enkel att i vår värld används den dagligdags. Senaste tiden så pass mycket att jag funderar på huruvida Liberalerna kan och ska fakturera konsultarvode till övriga partier. Kanske ett bra sätt att stärka partikassan?
Jag är visserligen partisk, men jag tycker att Socialdemokraterna och Moderaterna är bra skolexempel på att copy paste-teorin stämmer. Alltså att ta någon annans politik, som är riktigt bra (företrädesvis Liberalerna), kopiera den och försöka sälja den vidare. Vad dessa två exempel inte lyckats med är konststycket att putsa politiken till sitt. Det fungerar inte att bara köra Ctrl C + Ctrl V.
Låt mig fräscha upp ditt minne. Vi pratade om att stötta de barn som har det allra svårast med lugn och ro i klassrummen genom mobilförbud och några veckor senare försökte Socialdemokraterna göra idén till sin. Vi pratade om förbud mot religiösa friskolor, något samma parti några veckor senare försökte göra till sin idé. Och i helgen kunde vi höra Ulf Kristersson (M) säga att ”integrationen är vår tids ödefråga” och samtidigt presentera vår politik när det gäller obligatorisk språkförskola för nyanlända barn. Vi kan dock ge Kristersson viss eloge, då han i sitt tal nämnde att idén är vår.
Det är visserligen inte speciellt konstigt. Vår politik inom skola och integration bygger dels på goda, vassa, idéer och dels på det vi ska vara mest stolta över, nämligen vår liberala ideologi. Det är alltså inte speciellt konstigt att andra vill plagiera, men vi måste bli duktigare på att göra vår politik till vår. Vi kan aldrig skydda oss mot copy paste, men vi ska se till att ingen glömmer var idén kommer från. Och väljer vi att själva kopiera andras idéer ska vi göra det så pass bra, kryddat med vår ideologi, att vi alltid blir bättre än originalet.
Nu när valrörelsen eskalerar gör vi det tillsammans. Vi ska vara stolta över vår politik och att andra vill kopiera oss. Vi ska se till att nyttja det och påminna våra väljare om vår goda politik och vår ideologi. Framför allt ska vi ha kul på vägen – den som har roligast vinner.
Arman Teimouri
Kandidat till riksdagen (L) och kommunikationschef på Visit Karlstad.