Det blev inte oväntat högerextrema FPÖ som gick segrande ur det österrikiska parlamentsvalet i helgen, visar det preliminära valresultatet, precis som opinionsundersökningarna pekat på under hela valrörelsen. Valvinsten för FPÖ kan potentiellt få ringar på vattnet, ifall det skulle leda till att FPÖ:s partiledare, Herbert Kickl, också blir förbundskansler.
Valrörelsen i Österrike har koncentrerats kring frågor om invandring men också den osäkra ekonomin. Men naturligtvis har också skandalerna kring konservativa ÖVP:s tidigare partiledare och förbundskansler Sebastian Kurtz spelat in. Kurtz tvingades avgå som förbundskansler 2021 efter att ha förlorat en förtroendeomröstning i parlamentet och dömdes i februari i år till åtta månaders villkorlig dom för att ha avgivit falskt vittnesmål i ett korruptionsmål.
På många sätt kom därför valet att bli en dragkamp mellan konservativa ÖVP och nationalistiska och populistiska FPÖ om väljare som är tydligt invandringsskeptiska och misstror ”etablisemanget”.
Liberala partiet NEOS gjorde en mindre framgång och kan vinna två eller tre nya platser i parlamentets underhus, visar den preliminära rösträkningen. De gröna, som återkom efter valet 2019, tappade ganska starkt. De gick från 26 mandat till, preliminärt, 15 eller 16 platser. Det största skälet till det förefaller att vara att de sedan valet 2019 ingått i en regeringskoalition med ÖVP.
Det socialdemokratiska partiet, SPÖ, ser ut att ligga relativt stilla i opinionen och kan gå fram något mandat, enligt Europe Elects sammanställning av det preliminära valresultatet.
Kommer FPÖ att vinna kanslerposten?
Den stora frågan nu är förstås om ÖVP kommer att välja att återgå till en regeringskoalition med FPÖ, så som läget var fram till valet 2019, eller om det kommer att bli en bredare regeringskoalition av något slag, baserat antingen kring ÖVP eller SPÖ.
Dynamiken i en sådan högerkoalition FPÖ-ÖVP har helt andra förutsättningar än tidigare, när FPÖ blir det största partiet. Å andra sidan är andra och bredare regeringskoalitioner något ganska oprövat i österrikisk politik, i närtid.
Om FPÖ, som förutom sin främlingsfientliga och högerpopulistiska retorik också följer mönstret att vara EU-skeptiskt och relativt Rysslandsvänligt, skulle få kanslerposten skulle det kunna få betydande konsekvenser också inom EU, med ett begynnande litet popuistiskt “Rysslandsbälte” bestående av Slovakien, Österrike och Ungern.
Ulf Schyldt