Debatt: Knyt kommunerna närmare det lokala näringslivet

Liberalerna har en lång och stolt historia som en kraft för frihet och individens rättigheter. Men under de senaste åren har partiet tappat fotfästet i ett politiskt landskap som blivit alltmer polariserat. Förvirrande ställningstaganden har fått väljare att vända ryggen åt ett parti som en gång var en självklar röst för progressiv liberalism. Om Liberalerna ska återupprätta sitt förtroende och vinna nya väljare inför valet 2026, finns det bara en väg framåt, att återgå till den frisinnade vägen.

Det frisinnade arvet är djupt förankrat i Liberalernas själ. Det var ur frikyrkorna och nykterhetsrörelserna som partiet en gång växte fram, med en stark tro på samhällsförändring genom folkligt och lokalt engagemang. Denna grundläggande princip, att makten ska vara nära folket, vara en central del av ideologin. Den bör vara lika aktuell idag. Tyvärr har dessa frågor, i takt med att partiet försökt navigera i den nya komplexa sfären, försvagats.

För många väljare, särskilt de som bor i mindre städer och på landsbygden, är politiken i Stockholm ofta alltför avlägsen. Dessa väljare söker konkreta lösningar på sina vardagsproblem, från brist på vårdcentraler och nedlagda skolor, till dåliga kommunikationer och otillräcklig infrastruktur. Här finns en enorm potential för Liberalerna att vinna mark genom att sätta fokus på just dessa frågor.

En frisinnad väg framåt innebär att återta rollen som det parti som driver på decentralisering och maktfördelning till kommuner och regioner där det efterfrågas. Genom att stärka den lokala demokratin och ge kommuner större inflytande över sina egna angelägenheter kan Liberalerna bygga förtroende hos de väljare som känner sig åsidosatta i dagens centraliserade system.

Välfungerande sjukvård och omsorg i hela Sverige ligger den frisinnade alltid nära. I dag kämpar många landsbygdskommuner med långa avstånd till vård och brist på resurser. Liberalerna har här en chans att åter ta ledningen i dessa fråga genom att satsa på tillgänglig vård även för dem som bor långt från storstadens sjukhus. Större flexibilitet och färre pekpinnar krävs, för att lite vård, är bättre än ingen vård. 

Den gröna omställningen erbjuder även en stor möjlighet för partiet att locka nya väljare, inte minst på landsbygden. Genom landsbygdsutveckling, där lokal energiproduktion, ekoturism och klimatvänligt jordbruk ges utrymme att växa, kan Liberalerna visa att partiet tar både miljön och landsbygdens överlevnad på allvar. Detta är en naturlig fortsättning på den frisinnade traditionen av lokalt ansvarstagande och småbruk.

För att lyckas måste Liberalerna också stärka sitt stöd bland företagare och entreprenörer på landsbygden. Genom att förenkla regelverk, erbjuda skattelättnader och underlätta investeringar kan en starkare lokal ekonomi skapas. Små och medelstora företag är ryggraden i ekonomin, och här kan Liberalerna återta en ledande roll genom att låta kommuner ta direkt del av dessa företags vinster genom arbetsgivaravgift och bolagsskatt.

Den frisinnade vägen handlar om att återknyta banden mellan politiken och lokalsamhällen. Det är genom dessa verktyg, att själva bestämma över sin framtid, vi kan återvinna förtroendet. I ett Sverige där klyftan mellan stad och land riskerar att växa måste Liberalerna bli det parti som förenar.

Om Liberalerna vill se framgång i valet 2026, är det genom att återvända till sina rötter och den frisinnade traditionen av decentralisering, lokalt ansvar och individens frihet som vägen framåt ligger. För detta krävs ett tydligt fokus på regional politik – inte som ett sidospår, utan som en central del av partiets framtidsvision. För Sverige i stort och smått, kan den frisinnade vägen göra Liberalerna gott.

Willhelm Sundman

Dela med andra
redaktionen
redaktionen