Ett av Sveriges län är lika stort som Belgien till ytan. Medan Belgien har 11 miljoner invånare bor endast cirka 287 000 människor i denna del av Sverige. Länet är Dalarna, och det står i centrum i författaren Gabriel Ehrling Perers, som också är politisk redaktör på Falu-Kuriren, bok “Friheten där asfalten tar slut – om en framtid i brukets skugga” (2024, Ohlininstitutet/Idealistas förlag)
Boken är varken en hyllning till livet i Dalarna eller ett rop på hjälp från statsmakterna för att skapa en bättre framtid. Istället får läsaren en nyanserad skildring av livet där asfalten i många fall tar slut och vardagen i byn eller bruksorten tar vid.
Ehrling Perers budskap är tydligt: Människor i Dalarna lever i första hand sina liv genom det lokala samhället. Boken belyser därför vad som sker när verket lägger ner, fabriken varslar, och segregationen ökar. Det är då, när byaskolan hotas, vindkraftverk planeras och tågen knappt går, som människors vardag förvandlas till politikens bränsle.
Författaren inleder med att beskriva stadsdelen Krylbo, som fick ökade sociala problem när människor flyttade därifrån i takt med att jobben på järnverket i Avesta försvann. Lägenheterna såldes och förföll, kriminaliteten blev grövre, och missbruket ökade.Vändpunkten kom när en grupp människor från näringslivet, föreningslivet, skolan och polisen började träffas. Under mötena identifierades problemen och vilka åtgärder som varje deltagare kunde bidra med. Resultatet blev lyckat; idag är Krylbo en tryggare stadsdel, och gruppen träffas fortfarande för att fika och utbyta tankar.
Den lokala demokratin har dock sina nackdelar, särskilt i små samhällen, där den fysiska närheten mellan väljare och folkvalda ökar risken för att lokalpolitiker väjer undan obekväma beslut. Istället hänskjuts sådana frågor till folkomröstningar. Exempel på omröstningar kring vindkraft och enskilda skolors framtid visar hur demokratin kan urholkas. Politiker ska vara folkets förlängda röst i dessa känsliga frågor. När de inte tar ansvar för detta, som skett i flera kommuner i Dalarna, blir resultatet att viktiga beslut förhalas. Detta leder till ett lågt valdeltagande i omröstningarna, vilket grumlar bilden av folkviljan och försvagar politikernas legitimitet att balansera sin egen övertygelse mot folkets röst.
Det är lätt att tro att berättelserna i boken endast skildrar problem och lösningar unika för Dalarna. Men författaren visar att berättelserna har nationell relevans. Människorna i boken kunde lika gärna bo i Västerbottens inland eller Vetlandas utkanter. Därför kan boken läsas av alla som vill förstå den kraft som lokalpolitiken har och hur den påverkar människors vardag. Genom att förstå detta kan vi också bättre förstå hur lokalpolitikens frågor förr eller senare når rikspolitikens rampljus.
Adam Bäckström