Högsta valdeltagandet sedan 1989

Amanda Valentin har varit i ­Warszawa som valobservatör under det polska parlamentsvalet i helgen. NU har pratat med henne. 

– Jag har mest haft kontakt med andra som är engagerade i valobservation och de bryr sig naturligtvis inte bara om valdagen utan även om demokratin i stort. Många av dem har varit oroliga för den politiska utvecklingen i Polen – politiseringen av domstolar, statlig styrning av media, till exempel. Nu ser det ut som att oppositionen kommer vinna, men ingen vågar ta ut segern i förskott. Det har varit en enorm mobilisering av väljare som verkar ha lyckats, säger Amanda Valentin.

Valdeltagandet var högt, faktiskt det högsta sedan 1989. Det är något som borde gynna oppositionen.

– Det fina med detta är att det till stor del är polska kvinnor som har mobiliserat för att försvara sina rättigheter. 

Det polackerna är oroliga för är inte organiserat valfusk i vallokalerna, förtroendet för den processen är högt. Men valkampanjen har inte varit rättvis. Statlig TV har till exempel tagit öppen ställning för regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS. Ett annat stort problem är valkretsarna, vars olika storlekar gör att röster väger olika tungt beroende på var du bor. 

– Varje valkrets har ett visst antal mandat, som ska stå i proportion till folkmängden. Men detta har inte reformerats på flera år. I Warszawa, som har haft stor inflyttning, kan det vara över 60 000 väljer per mandat, medan det på andra orter kan vara under 40 000. Detta är ett stort problem som PiS mycket väl känner till. De har inte gjort något åt det eftersom de har gynnats av det. Det här är brott mot principen om lika rösträtt – en människa en röst.

På SVT:s webbplats har ett nytt fenomen beskrivits som valturism, att man registrerar sig på en mindre ort för att rösten ska väga tyngre.

– Jag skulle inte kalla dem valturister, utan snarare valkorrigerare. Deras agerande gör ju faktiskt att valresultatet stämmer mer överens med det faktiska valresultatet, med ”the popular vote” som man skulle säga i USA. Det här är helt lagligt och människor gör det för att de måste. Varför ska jag acceptera att bara ha en halv röst? 

Det här är något som Osse, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, tar upp i sin rapport över det polska valet. Polen måste ändra mandatfördelningen, som inte har inte ändrats när befolkningen gjort det.

Ett annat problem i valet är att det initierats en folkomröstning av PiS, som genomförts samtidigt som valet. Om denna folkomröstning har Amanda Valentin inget positivt att säga. Hon menar att PiS bara har velat mobilisera sin egen väljarbas. 

– Det är en folkomröstning, men fyra frågor och det är inte frågor man kan ha i en folkomröstning, utan bara blaj. Den sista frågan är ungefär ”vill du ha okontrollerad invandring, ja eller nej”. Ingen kan svara ja på det och ingen har heller krävt okontrollerad invandring. 

Oppositionen har uppmanat till bojkott av folkomröstningen. Blir det mindre än 50% valdeltagande kommer den inte ens räknas som rådgivande. Det är den enda rimliga strategin från oppositionens sida, men det medför problem för valhemligheten. När du röstar i Polen går du fram till valkommissionen och kvitterar ut dina valsedlar. Du behöver då aktivt säga nej till folkomröstningssedeln om du vill bojkotta omröstningen. 

– När jag övervakade den proceduren var det mer än varannan som inte ville inte ha folkomröstningssedeln. Att säga nej till sedeln betyder att du vill ha ett maktskifte. I Warszawa är det kanske inga problem, men i småstäder kan det ju vara svårt att vara mot regeringen. Du har rätt till valhemlighet och du ska inte behöva avslöja ditt politiska ställningstagande inför valkommissionen, säger Amanda Valentin.

De senaste siffrorna visar att deltagandet i Folkomröstningen var 45 procent, även det en framgång för oppositionen. Även om oppositionen vunnit valet så kvarstår många utmaningar för Polen, framför allt på grund av att presidenten är från PiS och på grund av att domstolssystemet, inklusive konstitutionsdomstolen, domineras av PiS.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen