Hillary Clinton har tackat ja till nomineringen som demokraternas presidentkandidat. Liberalernas utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlsson delger NU sin analys.
Birgitta Ohlsson är Liberalernas utrikespolitiske talesperson. Hon har länge varit ett stort fan av Hillary Clinton. Inför demokraternas konvent reste hon till USA för att se Clinton bli demokraternas presidentkandidat.
Vad betyder det för valrörelsen att Trump blev republikanernas kandidat? Hur var stämningen på konventet?
– Det är alltid emotionellt att sitta på läktaren på Demokraternas konvent. Jag brukar att fylla på min politiska energi för flera månader efteråt. Amerikanerna vet hur du gör den politiska berättelsen levande genom människors livsöden.
– Jag brukar att beröras enormt av de starka talen och gråta både av glädje, stolthet och sorg samtidigt som känslorna lätt förvandlas till kamp i nästa stund.
Hur var stämningen mellan Sanders och Clintons anhängare?
– Stundom ganska spänd. Några Sanders-anhängare skanderade ”Bernie, Bernie” och ”No more wars” när Hillary Clinton skulle hålla sitt stora tal, men deras röster drunknade när tiotusentals andra ropade ”Hillary, Hillary”, ”I´m with her” eller ”USA, USA”. Men både Bernie Sanders och Hillary Clinton gjorde sitt bästa för att hylla varandra och lyfta fram goda sidor.
– Jag tycker att det är superbra att Sanders förslag om avgiftsfria universitetsstudier för studenter från låginkomstfamiljer kan bli verklighet. Däremot gillar jag inte att hans vänsterläger tvingar Demokraterna att bli än mer skeptiska till frihandel.
Grep något av talen dig extra mycket?
– Både Bill Clinton och Barack Obama är kanske vår tids största talare, men det var en muslimsk pappa Khizr Khan vars son soldaten Humayun dog under strid i Irak som berörde mest med sitt värderingsstarka tal. Han sade bland annat. Min son dog för USA och friheten, i Trumps USA skulle han som muslim inte ens ha friheten att komma in.
Hur skulle du vilja recensera Hillary Clintons tal?
– Det var effektivt, hoppfullt och målade starkt en framtidsoptimistisk bild av hennes visioner. Ordet möjligheter färgade talet genomgående och min vision är att vi liberaler också på hemmaplan ska förknippas som det parti som ger alla människor möjligheter oavsett bakgrund. Hon talade om alltifrån klimat till ekonomi, utrikespolitik, utbildningsfrågor och betald föräldraförsäkring. Framförallt betonade hon att världen fortsatt ska kunna lita på ett engagerat USA som står upp för demokrati och aldrig vänder allierade demokratier ryggen.
Du har varit med på tidigare konvent. Kan du dra några paralleller till dem? Hur skiljer sig detta åt från de övriga?
– Mycket mer står på spel. Donald Trump vore en politisk mardröm för USA och hela världen. I vanliga fall räds jag som liberal och feminist över att Republikanernas politik hotar kvinnors rätt till fri abort och Hbtq-personers rättigheter. Dessa mänskliga rättigheter hotas även nu, men dessutom hotas USA:s roll som global bärare av frihet, säkerhet och öppenhet. Trump flirtar med Putin, ifrågasätter om USA ska ställa upp i Natos försvar av Baltikum och är en antifrihandels protektionist.
Du har varit en anhängare av Hillary Clinton länge. Beskriv dina intryck av henne. Vad är det som gör henne så unik?
– Jag föll för henne på allvar vid kvinnokonferensen i Peking 1995 med det berömda talet om att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Sedan dess har jag följt hennes principfasta ledarskap som senator under 11 september terroristattackerna, som en tuff försvarare av frihet som utrikesminister och som en progressiv politiker som vill göra vanliga amerikaners liv lättare.
Varför är det så viktigt att USA får en kvinnlig president? Kommer det att göra några avgörande avtryck?
– Hon är den mest rutinerade, erfarna och meriterade personen som någonsin ställt upp i ett amerikanskt presidentval. I en global tid av pessimism, vulgärpopulism och trångsynt nationalism krävs att världens viktigaste land har ett stabilt, prövat och rutinerat ledarskap. Att hon spränger ett av de tjockaste glastaken sänder signaler att kvinnors och flickors drömmar ska vara lika självklara att uppfylla som pojkar/mäns.
Hur kommer valrörelsen att gestalta sig?
– Smutsig, sorglig och svår. Men viktigare än någonsin. Jag tänkte fara till USA under slutspurten och hoppas att få vara med om samma magiska känsla som 2008, då jag på plats i Washington fick se Obama väljas.
Vem vinner valet?
– Det måste bara bli Hillary Clinton. Annars går jag in i en långvarig politisk depression.
Linn Friman