Hon vill locka ukrainare till Norrland

Elise Backman, tidigare ordförande för Liberalerna Sundsvall, kombinerar målet att lösa kompetensbristen i Norrland med integration av ukrainare. NU har talat med henne om ett projekt som hon arbetar med.

Sedan Elise Backman var liten har hon varit i Ukraina nästan varje sommar. Hennes mammas sida av släkten kommer därifrån – och de bor där än eftersom området är ockuperat av Ryssland.

Backman har försökt hjälpa sin familj på alla sätt. Hon har också̊ varit talare på olika manifestationer för Ukraina och anordnat en egen i Sundsvall. Den senare var livesänd och hade en tolk som översatte talen till ukrainska, så att hennes släkt kunde följa den från Ukraina.

– Någonstans känns det som att samhället har normaliserat det här nu. Det är inte längre lika berörande att prata om kriget i Europa, men för mig är det det. Jag lyckades inte få hem min familj, men när jag lyckas hjälpa människor här är det på något sätt som att jag hjälper mitt folk, säger Backman.

Hon syftar på projektet North4Ukrainians – ett projekt som drivs av Folkuniversitetet, där hon arbetar. Med medel från Europeiska socialfonden, ESF, hjälps ukrainare till ett tryggt liv med arbete i Norrland och samtidigt hanteras den utbredda kompetensbrist som finns i norr.

Projektet är stort. 87 personer anställs för att arbeta med detta och Backman är projektledare för Västernorrland.

– Det finns inte ord som kan beskriva hur viktigt det känns för mig att få öppna upp mitt trygga fina Norrland så att de kan bygga upp ett liv i trygghet här, kommenterar Backman.

Det är många industrier som antingen expanderar till eller etablerar sig i Norrland. Både där, men också inom vård och annan offentlig verksamhet, saknas det arbetskraft. Backman nämner Skellefteås Northvolt som exempel. Sedan företaget etablerade sig i staden ser man hur personal inom vård och skola säger upp sig och börjar arbeta på Northvolt istället. Då uppstår en jätteutmaning att fylla de lämnade platserna, men det kan projektet hjälpa till med, menar Backman.

– Den som kommer till Sverige ska ju få möjlighet att bli en del av samhället och vi ser att vi har de förutsättningarna i Norrland. Vi vill se på helheten, alltså möjligheten till boende och arbete, men också livssituation. Vi kommer även att finansiera resor till Norrland så att de som kommer från Ukraina och har hamnat i en annan del av landet, kan få komma och känna av hur det är här i Norrland.

Backman har en bakgrund som ordförande för Liberalerna Sundsvall och etta på partiets riksdagslista i Västernorrland. Numera är hon visserligen ersättare i kommunfullmäktige, men i övrigt nöjd med att vara ute i det hon beskriver som det riktiga livet och göra nytta.

– Alla som håller på med politik brinner ju för att förbättra samhället. Det är bara det att det tar så himla lång tid att förändra i politiken. På mitt jobb får jag göra skillnad direkt. Varje handling får en konsekvens som förändrar liv på en gång, vilket är otroligt häftigt att se.

Målet är att i slutet av september ha fått minst 150 ukrainare ut till arbete i Norrland. Men planen är att hålla på med projektet i åtminstone några år till och själva idén verkar funka riktigt bra. Backman nämner att man märker av att ukrainare som kommer i kontakt med Folkuniversiteten runt om i landet prioriterar att få arbeta med något som matchar deras utbildning och att de i högre utsträckning är villiga att flytta för den typen av arbete.

– Många kommer hit och har otrolig kompetens, men det är lite kämpigare söderut att komma in på arbetsmarknaden som ny i landet och med lite knackigt språk. Men i Norrland är behovet så stort att det finns möjligheter på ett helt annat sätt, avslutar hon.

Liv Näslund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen