Anders Rehnberg vill sprida liberala värderingar, skapa samarbeten och stötta unga liberaler världen över. Det hoppas han nu kunna göra i sin nya roll som vice ordförande i den liberala paraplyorganisationen IFRLY.
– ”I don’t know where I’m going, but I’m on my way”, oerhört klyschigt men på något sätt så stämmer det ganska bra in på mig, säger Anders Rehnberg.
Han har ett stort politiskt intresse, i synnerhet för utrikespolitiska frågor.
– Jag har många engagemang att bolla samtidigt. Jag studerar på universitetet, är förbundsstyrelseledamot för Luf och sitter i styrelsen för Liberalerna Göteborg. Som tur är har jag ganska lätt för mig i skolan och är rätt duktig på att fördela tid, annars hade det nog inte gått.
På IFLRY:s kongress i Istanbul i våras blev han, med Liberala ungdomsförbundets stöd, vald till vice ordförande i organisationen.
– Jag reste mycket redan som liten, fick tidigt upp ögonen för att det fanns en värld utanför Sverige och därigenom tror jag att ett stort omvärldsintresse grundades.
IFLRY står för International Federation of Liberal Youth och grundades år 1947 i Cambridge. Då med namnet WFLRY.
Det är Luf:s internationella paraplyorganisation vars uppgift är att sprida liberala värderingar, stötta liberala ungdomsorganisationer och möjliggöra samarbete mellan liberaler. IFLRY har fler än 50 medlemsorganisationer från alla världens hörn, representerar indirekt över 300 000 medlemmar. Huvudkontoret ligger i London, hjärtat är medlemsorganisationerna och det högsta beslutsfattande organet är kongressen.
– På kongresserna möts medlemsorganisationer för att hitta gemensamma ståndpunkter, lära känna varandra och, inte minst, bestämma vad IFLRY ska rikta in sig på.
– Som ett globalt ungdomsförbund är det alltid många olika frågor som är aktuella samtidigt. I Latinamerika är mycket fokus på situationerna i Venezuela och Kuba. I Asien har vi precis haft ett väldigt oroande val i Filippinerna, i Afrika ett desto mer positivt i Sydafrika och var fokus ligger för Nordamerika behöver jag väl inte ens säga? Från ett europeiskt perspektiv finns i nuläget tre frågor som överskuggar alla andra. Den Brexit, flyktingsituationen och den extremt oroande situationen i Turkiet.
IFRLY arbetar brett. Man finns representerat vid klimattoppmötet och i Europarådets ungdomskommitté.
– Mycket av arbetet syftar till att sprida information om politiska utvecklingar och ge praktiskt stöd genom att stötta liberaler som motarbetas av förtryckande rege-ringar, fängslas eller vars rättigheter kränks.
– Vi stöttar organisationer genom att se till att de kan dela med sig av erfarenheter, har arbetsgrupper som jobbar med specifika frågor och ger råd till organisationer i svåra situationer. Vi arrangerar också utbildningar för att träna unga liberaler för att stärka deras möjligheter att påverka.
Han berättar om en utbildning som IFLRY arrangerade i Makedonien och beskriver det som ett av det viktigaste som event han har deltagit i. Makedonien var länge på väg mot ett EU-medlemskap men återkommande korruptionsskandaler och en regering som greppar alltmer makt har lagt det på is.
– I april drog rejäla demonstrationer igång och bakgrunden var att flera högt uppsatta politiker, däribland premiärministern, misstänks ha beordrat telefonavlyssning av oppositionella, men fått immunitet av presidenten. Regeringen har varit inblandad i att tvinga statlig media vara positiva gentemot regeringen och det finns också påståenden om att premiärministern har deltagit i att mörklägga att poliser mördat en ung person. Dessutom har studentkårer infiltrerats av regeringen och de tar över mer och mer makt.
Anders Rehnberg menar att situationen i landet nu är kritisk.
– Demonstranter kastar färg på byggnader och monument för att markera mot regeringen, något som kallats ”colourful revolution” Tusentals har rest sig för att kräva sina rättigheter.
– Utöver utbildningen så stöttade vi demonstranterna på olika sätt. Bland annat kritiserade vi regeringen i nationell tv. Jag upplevde att stödet verkligen gav något för dem som deltog. Det är lätt att avfärda internationellt samarbete som fina ord utan värde, men de som gör det har inte sett vad det betyder för en ung engagerad i Venezuela att få träffa liberaler i Sverige eller vad en utbildningshelg kan ge makedonier som jobbar i ständig motvind.
Anders Rehnberg anser att ungdomsförbund har mycket att lära av varann.
– Luf har mycket att lära av hur liberaler i Serbien kampanjar, liberaler i Ukraina har mycket att lära av hur våra organisationer är uppbyggda och så vidare. Vi gör varand-
ra starkare i en tid där populism, nationalism och fundamentalism växer världen över. Nu behövs liberaler mer än på länge, och liberalt samarbete mer än någonsin.
Linn Friman