Liberalernas partiledare Jan Björklund är ofta på resande fot för att se och lära mer. NU följde med honom under ett besök i Sundsvall.
Det är tidig morgon på Bromma flygplats. Kön till säkerhetskontrollen är lång och när det är dags för Jan Björklund att passera börjar larmet tjuta. Han är slumpmässigt utvald för att man ska se om han har med sig några kemiska substanser.
Den liberala partiledaren klarar kontrollen och kommer med flyget till Sundsvall, som han ska besöka denna kulna aprildag.
Väl framme i den medelpadska metropolen öser regnet ner. Från flygplatsen i norr styr man kosan söderut till Kvissleby och det privata hemtjänstföretaget Ditt liv, som håller till i en gammal fabriksbyggnad där. Här väntar också länsförbundsordförande Annelie Luthman och L:s gruppledare i landstinget Ingeborg Wiksten.
Men innan Jan Björklund får veta mer om Ditt liv blir det direktsänd tv-intervju med Sundsvalls Tidning som väntar i Ditt livs lokaler. Han får svara på frågor om varför han besöker Sundsvall och Ditt liv denna dag, hur han ser på valfrihetsfrågan och inte minst om han tycker att det är riktigt att bilda en storregion av de fyra norrlandslänen.
– Det är inte min sak att tala om för er hur det ska vara i regionfrågan. Det måste ni som bor här bestämma. Jag är här för att lyssna och lära, svarade Jan Björklund.
Så är det då äntligen dags att få höra mer om Ditt liv och dess verksamhet. Emelie Söderström berättar att företaget startades 2012 av henne och hennes mamma Christina. Idag har de elva anställda och 28 kunder. Och, inte att förglömma, vårdhunden Bozz, en autralian kelpie som är mycket populär bland kunderna.
Både Emelie och hennes mamma är undersköterskor och har tidigare jobbat inom hemtjänsten, Emelie hos en privat utförare i Täby som inspirerat henne mycket och Christina inom hemtjänsten i Sundsvalls kommun. De hjälper nu sina kunder med alltifrån tvätt och städning till omvårdnad och matlagning. Sedan en månad tillbaka utför man också, via ett dotterbolag, olika ruttjänster.
När Emelie och hennes mamma startade sitt företag i november 2012 var det borgerlig majoritet i Sundsvalls kommun och allt gick som på räls. Efter maktskiftet 2014 är situationen en helt annan. Nu slåss de för sin existens och känner sig ständigt motarbetade av den politiska ledningen, berättar Emelie Söderström.
Nu går hennes tid åt till att ständigt fylla i nya papper och jaga politiker på telefon.
– Efter valet blev det tvärstopp och all dialog försvann, säger Emelie. Det enda som de har gjort är att motarbeta oss. Man har skruvat åt ersättningen och gjort om ersättningsmodellerna. Vi får inte verka utanför ”vårt” område och vi har tvingats att ta över larmet utan att få full ersättning för vad det kostar oss.
– Jag trodde att jag skulle driva företag och ta hand om äldre, inte debattera med politiker stup i kvarten.
Jan Björklund lyssnar och sticker in en eller annan fråga:
– Hemtjänsten i Sundsvall dras med stora underskott, skyller Socialdemokraterna det på er?
Emelie nickar.
Besöket börjar närma sig sitt slut. Jan Björklund hinner med att byta några ord med Emma Holmberg, som är kund, och Katarina Fältén och Gunilla Håkansson, som är anställda. På vägen ut får han också kela lite med Bozz.
På restaurang Grankotten på Norra berget väntar nu ett 30-tal liberaler som ser fram emot att få äta lunch med sin partiledare. Laxpudding eller viltskavsgryta står på menyn och alla låter sig väl smaka innan Jan Björklund tar till orda och ger sin syn på aktuella politiska frågor som migration, integration, bostadspolitik och sänkta ingångslöner.
– Socialdemokraterna säger att det inte går att leva på den lägstalön som vi föreslår, men två miljoner svenskar, till exempel studenter, gör det. Det är höjden av hyckleri att som S släppa in flyktingar i Sverige, men sedan inte släppa in dem på arbetsmarknaden.
På slutet hinns även några frågor med. Sigge Godin vill ge sin syn på kommunens bostadsbyggande och privata byggare som han inte tycker tar sitt ansvar. Arne Engholm vill veta om Jan Björklund tror att många av dagens syriska flyktingar kommer att återvända till sitt hemland om kriget tar slut och Lars Holmgren vill inte ha höghastighetståg utan fler infrastruktursatsningar norr om Dalälven.
– Jag delar din uppfattning om att det finns ett 08-perspektiv i infrastrukturpolitiken, svarar Jan Björklund. Men jag är ännu mer orolig för den energipolitik som regeringen i dag bedriver. Den kan bli fullständigt livsfarlig för Norrland.
Regnet utanför har nu övergått till snö och staden som breder ut sig nedanför Norra berget är höljd i dimma. Partiets gruppledare i landstinget Ingeborg Wiksten hukar tillsammans med partiledaren under varsitt paraply och försöker förklara vad han skulle ha sett om vädret hade varit bättre.
På Hedbergska gymnasiet väntar fem elever som går sista året på gymnasiet tillsammans med Radio Västernorrlands reporter Johanna Svensson. De har förberett varsin fråga till den förre utbildningsministern.
Freja Jacobsson vill till exempel veta om Jan Björklund tycker att betygskriterierna är för högt satta eftersom så många elever på gymnasiet känner sig pressade.
– Nej, i huvudsak är det bra med en viss press och det är viktigt att man är förberedd inför eventuella högskolestudier, svarar Jan Björklund. Man får prioritera ner dataspel och annat.
Oscar Rylander undrar i sin tur vad Jan Björklund själv tyckte om skolsystemet när han gick i skolan.
– Jag hade rätt lätt för mig skolan, å andra sidan var jag rätt lat. Jag hade nog kunnat åstadkomma mer om det hade ställts mer krav på mig, blir hans svar.
Sedan följer några snabba kortfrågor som godis eller chips, Melodifestival eller Let´s dance och mjukisbyxor kontra kostym. Kort kan sägas att partiledaren föredrog att äta godis, iklädd jeans och titta på Mellon.
Dagen går mot sitt slut och Jan Björklund återvänder till Stockholm med sina medarbetare. På flygplatsen blir han stöter han dock ihop med Anders Wernesten, ordförande för Liberalerna på Tjörn, som även han denna dag är på Sundsvallsbesök, och får en kort pratstund.
Lena Hallerby