Remi Lafvas har tidigare arbetat för Liberalerna och även bidragit med sin matlagning i NU. Den som tittar på Sveriges mästerkock kunde se honom i några avsnitt i januari, men han lyckades aldrig ta sig förbi kvalet. För NU bidrar han med några läckra påskrecept och Hanna Lager har pratat med honom om vad som skedde bakom kulisserna.
Remi Lafvas stora passion i livet är matlagning. Han säger till mig att det är så mycket mer än bara en hobby. Inför förra säsongen sökte han till Sveriges mästerkock, men gick då inte vidare från audition. Inför årets säsong fick han ett sms från produktionen där han uppmanades att söka igen. Den lilla knuffen var tillräcklig för att han skulle göra det.
– I och med att jag hade blivit uppmanad att söka igen kände jag lite mer press, men jag hade fördel av att jag gjort det förut. Då visste jag vad jag skulle göra. Den här gången lagade jag mat från hjärtat, i stället för vad jag trodde att juryn ville ha.
Remi Lafvas gjorde lammracks och en curry och det blev tre rungande ja från juryn. Därmed var han klar för kvalet som går av stapel i en av Gasklockorna i Gävle.
– Det var fantastiskt att komma dit, som ett vuxenkollo med likasinnade. Otroligt kul!
– Jag fascineras också av hur snabbt det gick att knyta an till människor. Jag fick två kompisar som jag fortfarande har tät kontakt med, dels Henrik som åkte ut förra veckan och så Sebastian som fortfarande är kvar.
Det fanns gott om tid att knyta kontakter och få kompisar eftersom det var långa dagar med långa pauser. Dagarna var från åtta på morgonen till åtta på kvällen, men däremellan var det fika, lunch, middag och andra pauser där deltagarna pratade mycket med varandra.
– Vi pratade mycket mat och Masterchef Australia, som är den bästa Masterchef. Det är ju lite lite mat i Sveriges mästerkock, för det är ju bara 50 minuter i veckan, till skillnad från den australiensiska varianten som går varje dag och håller på mycket längre.
Remi Lafvas beskriver tillvaron i Gävle som en bubbla. Det var som sagt långa dagar och de spelade in från söndag till torsdag. På torsdag eftermiddag fick besked om ifall de gått vidare eller inte. Själv var han såklart oerhört besviken över att inte vara en av de tolv som fick åka till Stockholm och tävla om mästerkockspokalen.
– Det var en märklig känsla att samtidigt som jag var besviken kunde jag känna mig genuint glad för andra. Jag är 110 procent glad för mina vänners skull.
Det är mycket som beskrivs som fejkat när det kommer till produktionen. Maten som juryn får provsmaka är till exempel kall och kan ha stått i flera timmar. Juryn går först fram till varje station och provsmakar direkt ur kastrullerna, där det måste finnas lite av varje kvar. Det är den provsmakningen och inte den av den kalla maten vi får se i TV, som bedöms.
– Mycket är såklart orkestrerat. Det är exempelvis många fler som smakar av och ibland när man hör att jag säger att jag är nervös, vet jag redan att jag har åkt ut. Men det är en sådan stor produktion att det behöver vara så.
Remi Lafvas är själv i produktionsbrabnschen och driver ett eget produktionsbolag. En av de stora sakerna som han tar med sig från mästerkockskvalet är att han har fått se hur det går till.
– Det var som att vara på kickoff med mästerkocks-tema, fast det var på riktigt.
– Det var också mycket ärofullt. Det fanns en plats där jag skulle stå och det var en mäktig känsla.
När juryn säger att deltagarna har 75 minuter på sig att laga mat, så är det 75 minuter. Vad som däremot kan vara svårt att förutse är om man spiller, eller ännu värre, skär sig. Då måste man städa eller gå för att bli omplåstrad och tiden stannar inte för det.
– Man ska inte bara vara bra på att laga mat, man måste också vara bra på allt runtomkring och jag är så imponerad över mina vänner som klarade det bättre än jag.
Remi Lafvas åkte ut på en kyckling som han själv beskriver som ett haveri. Han är tacksam över att just det inte sändes i TV.
– Man är inte bättre än sin senaste matlagning och min sista var inte bra, så enkelt var det, säger han och är ändå tacksam över det han har fått uppleva.
Juryn ser också allt. Alla har sexton kameror på sig och juryn tar hänsyn till hur man agerar när man lagar maten. Den som stoppar en sked i munnen och sedan i soppan, kan inte göra det obemärkt.
En sak som jag funderat mycket på under året jag följt Sveriges mästerkock är om deltagarna får googla recept. Det bekräftar Remi Lafvas att de får.
– Man fick reda på vad man skulle laga 10-45 minuter innan, men det var mycket enkla beskrivningar, till exempel råraka eller soppa. Ingenting om några twister eller regler. Eller att man skulle riva två kilo potatis innan man fick laga mat.
Även om Remi Lafvas åkte ut redan i kvalet, har han blivit igenkänd på stan. Sist var det en kille i toakön på krogen som beklagade att han åkt ut.
– Livet har definitivt inte blivit sämre efter dessa bisarra guldkorn, säger Lafvas och skrattar.
Han verkar sannerligen inte bitter över utfallet. Och han kommer att söka igen, även om det kanske inte bli inför nästa säsong.
– Processen innan audition lagade jag så otroligt mycket mat. Att det sedan betalade sig var mycket roligt. Nu har jag ingen ”anledning” att laga så mycket mat och då får jag skapa mig en. Och påsken är en bra anledning. Jag ser mycket fram emot all mat jag ska laga till påsk.
Sveriges Mästerkock går på TV4 varje onsdag klockan 20.
Hanna Lager
Påskrecept
Påsken är här och vi går mot ljusare tider!’
Här är några tips på enkla och oerhört goda bidrag till en lyckad påskbuffé som går att förbereda dagen innan om man så önskar. Lite variation men ändå 100% påskigt.
Lycka till, och glad påsk!
Remi Lafvas
Foto: Remi Lafvas
Ljummen lax- och potatistallrik
Jag är väldigt förtjust i ”fatmat” – smart mat på fat helt enkelt.
Här kommer ett recept på en busenkel, rustik och krämig läckerhet som går att variera i all oändlighet efter smak. Klar på nolltid när man väl bygger ihop den, då allt fixas medan potatisen kokar.
För 6 personer
- 250 g varmrök lax på bit
- 800 g potatis
- 1,5 dl gräddfil
- 1,5 dl färskost
- Pressad citron efter smak
- 1/2 msk dijonsenap eller efter smak
- Salt och peppar
- 1/2 rödlök
- 1/3 zucchini
- Örter för topping, gärna basilika men körvel och dill är också toppen
- En skvätt citronsaft
Såhär gör du
Skala och koka potatisen.
Medan den kokar, blanda gräddfil och färskost tillsammans med dijonsenap, citronsaft, salt och peppar. Ställ kallt.
Skiva rödlök och zucchini tunt, gärna med mandolin om du har en sån. Tips för extra krispig och fräsch lök: lägg skivorna i en skål med isvatten till servering. Dela upp laxen i grova bitar med en gaffel och ställ kallt till uppläggning.
När potatisen kokat klart är det viktigt att den ångar av helt och får svalna. Dela därefter potatisarna i munsbitar och lägg på ett stort fat tillsammans med rödlök, zucchini och laxbitarna. Vänd försiktigt runt allt utan att mosa det, men så att det blandas, och toppa med generösa klickar av den goda röran samt örter, lite flingsalt, färskmalen svartpeppar och citronsaft. Tips är att även hälla över lite skirat smör om man vill. En klar succé på mitt påskbord, hoppas även på ditt.
Kryddiga lammfärsspett
Lamm är ett måste, men måsten kan ju också varieras! Torrt lamm är strängt förbjudetDärför bjuder jag på lamm fast i lite annan tappning. Saftiga och helt oemotståndliga, och ännu godare blir de med en god yoghurt- eller creme fraîche-sås till.
För 6 personer
- 1,5 dl grädde
- 1 dl ströbröd
- 600 g lammfärs
- 1/2 dl solroskärnor
- 2 msk citronsaft
- 2 msk Fänkålsfrön
- 3 msk Sumak
- 1 msk rökt paprikapulver (milt)
- 1/2 msk vitlökspulver
- 2 tsk salt
- 2 tsk nymalen svartpeppar
- En näve färsk persilja för topping
- En näve pumpakärnor för topping
Så här gör du
Blanda grädde och ströbröd och låt svälla några minuter.
Blanda ner färs, solroskärnor och citronsaft. Stöt kryddorna i en mortel och blanda ner i färsen till en slät och fin färssmet. Den ska inte vara för lös och inte för torr…
Trä färsen på grillspett och ställ kallt ca 30 min, då håller de ihop bättre vid stekning. Hetta upp smör och rapsolja i en panna och fräs spetten rejält på alla sidor snabbt så de får fin yta – men inte länge – placera sen spetten försiktig i en ugnsfast form och laga klart i ugnen på 150 c i ca 7-10 minuter beroende på tjocklek. Toppa med örter och lite pumpakärnor för extra crunch. Sagolikt saftiga och smakexplosiva spett – lika goda varma som ljumma som kalla…!
Röra som passar till det mesta
I brist på namn får den heta det den är, inga konstigheter. En frisk, sötsyrlig röra med massa godsaker som funkar till det mesta.
För 6 personer
- 1 burk ananasringar (gärna Dole 225 g)
- 1 msk Sriracha
- 1 msk limejuice
- 1 msk honung
- 1/2 rödlök
- 1 rött äpple
- 1 tomat
- 1 msk finhackad persilja
- 1/2 msk finhackad dill
Såhär gör du
Mixa ananas (ej spadet), Sriracha, limejuice och honung med stavmixer till en slät såsbas.
Finhacka rödlök, äpple och tomat och blanda med såsbasen. Vill man ha en helt slät sås körs allt i mixern, men jag gillar textur och lite bitar. Blanda ner örthacket och smaka av med salt och peppar. Kan stå kall i upp till 5 dagar och passar otroligt bra till fläsk, lamm, vit fisk eller varför inte som ”vinägrett” till en sallad. Klart på nolltid, enormt användningsområde som lyfter rätten.
Sonjas tårta
En hyllning till min mormor som älskade påsken. Barnsligt god tårta extra allt. Inspirerad av mormors marängtårta men i lite modern tappning, det är trots allt 2024. En svårslagen favorit som påminner om franska macarons + svensk högtid – kan det blir bättre?
8-10 bitar
Marängbotten, 2 st
- 6 äggvitor (ja, 6 stycken… spara för guds skull gulan, varför inte till en bea att servera till restfesten på annandag påsk? Håller 2 dagar i kylskåp)
- 1 dl strösocker
- En nypa flingsalt
- 3,5 dl florsocker
- 4 dl mandelmjöl
- Mandelspån
Fyllning/topping
- 3 dl vispgrädde
- 150 g färskost
- 1 msk florsocker
- 1 skvätt cognac eller mandellikör (utefter smak)
Zest från 1 citron och 1 lime - 1 burk inlagd aprikos
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda äggvita, strösocker och flingsalt till ett hårt skum. Blanda florsocker och mandelmjöl i en skål, och vänd försiktigt ner blandningen i äggvitan. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper och bre ut smeten till två generösa cirklar. Ju tjockare desto segare i mitten, jag tycker 25 cm i diameter är lagom, eller i runda slängar ca 3 cm tjock. Vill du göra en avlång tårta går det minst lika bra.
Grädda 15-20 minuter och låt sedan svalna.
Medan bottnarna svalnar, vispa grädden tjockt och blanda sedan ner färskost, florsocker, sprit samt citron- och limezest samt en liten skvätt av aprikosspadet. Skiva aprikosen i lagom tjocka skivor så allt är förberett. Ställ gräddblandningen kallt en stund.
När bottnarna är helt svalnade är det dags att bygga tårtan. Viktigt att de är helt svala annars smälter fyllningen. Bred ut 2/3 av fyllningen och placera ut ett generöst lager av aprikos. Lägg försiktigt på locket och bred ut resten av gräddröran. Toppa med fina skivor av aprikosen samt mandelspån, och avsluta eventuellt med lite silat florsocker. Servera med kaffe och avec och ingen blir missnöjd!