Ledare: Hur många utbildningsdrömmar ska bostadsbristen krossa?

I förra veckan kom de allra flesta antagningsbeskeden till högre utbildning med start till hösten. Beskedet är kanske inte det största man får i livet, men ett av de stora. Om man inte redan råkar bo i staden man ska plugga i betyder det förändring av både heltidssysselsättning och bostadsort. Stort för en ung människa.

Här vill man förstås inte dra ner stämningen, men frågan måste ställas: hur många av de antagna studenterna kommer behöva tacka nej till utbildningen på grund av bostadsbristen?

Varje år vittnar studenter om att de har behövt avstå platsen de är antagna till på grund av hur bostadssituationen ser ut. I Ungdomsbarometerns undersökning från 2022 anger en fjärdedel att de har eller kommer välja bort ett lärosäte på grund av bostadsbristen. Den som inte har en massa pengar för att köpa en lägenhet behöver flänga runt på en orimligt dyr andrahandsmarknad.

Studentbostadsföretagens rapport från 2023 visar att den genomsnittliga tiden det tar att få ett korridorsrum är 3 månader i Lund, 8,5 månader  i Stockholm och 9 månader i Uppsala, som exempel. Tiden det tar att få en studentlägenhet är på sina håll flera år. Studentbostäderna är 100 000, medan studenterna är fyra gånger så många. Med andra ord hinner många studenter alltså nästan bli klara med sin utbildning lagom till att de får en lämplig bostad.

Den nyligen presenterade Produktivitetskommissionen konstaterar att bostadsbristen påverkar produktiviteten mycket negativt och internationella studenter och forskare väljer förstås hellre ett land med bostäder. Allt detta konstateras varje år. Samtidigt beräknas färre studentbostäder byggas under 2024 och 2025. Det är märkligt att en kunskapsnation låter ett stelbent system sätta stopp för människor som vill utbilda sig och ta sig dit de vill i livet.

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att föreslå lättnader i byggkraven för studentbostäder. Det är mycket bra. Hellre lite buller och en utbildning än en krossad dröm. Detta är, precis som fri hyresättning i nyproduktion – som också skulle stimulera byggandet – kontroversiella åtgärder på sina håll. Men det är också två högst liberala hållningar, som Liberalerna borde kämpa ihärdigt för. Framtidens läkare, lärare och ingenjörer ska alltid kunna tacka ja när antagningsbeskedet dimper ner.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen