Europa vi har ett resultat! Europavalet 2024 är nu avgjort och tillsammans med runt 400 miljoner andra européer röstade svenskarna fram de 720 ledamöterna som ska representera oss de kommande fem åren i Europaparlamentet.
Det är ingen överdrift att konstatera att den senaste mandatperioden har förändrat det europeiska samarbetet i grunden. När Europa gick till val 2019 var Storbritannien fortfarande medlemmar, pandemin hade ännu inte dragit in över världen och Ryssland hade inte genomfört den fullskaliga invasionen av Ukraina. Med andra ord var det ett helt annat Europa som gick till valurnorna våren 2024.
Resultatet då? Trots stora framgångar för ytterhögerpartier i Frankrike, Italien och Tyskland och svidande förluster för den liberala gruppen och den gröna gruppen så finns det fortfarande en majoritet för den trojka som dominerat i Europaparlamentet de senaste fem åren. Marginalerna för gruppen beståendes av EPP, S&D och Renew Europe har dock krympt vilket innebär att om de ska fortsätta vara en kraft att räkna med så krävs disciplin i de olika partigrupperna om det ska vara möjligt att driva igenom politik.
Vad valresultatet innebär för den politiska utvecklingen återstår att se men det tydliga fokus som den förra kommissionen hade på klimatpoliken kommer troligen inte att fortsätta med samma styrka. Däremot finns det fortfarande en tydlig uppbackning för ett fortsatt starkt stöd till Ukraina i parlamentet vilket kommer vara särskilt viktigt om USA väljer Trump till president senare i höst. Högst troligt kommer Ursula von der Leyen få fortsätta fem år till som kommissionens ordförande då hennes partigrupp EPP gjorde ett starkt val och gick framåt.
För Liberalernas del inleddes förhandlingarna i den liberala mittengruppen Renew Europe redan på tisdagen efter valet. Förutom att viktiga poster ska fördelas mellan de olika grupperna i Bryssel så har även den interna kampen om inflytande inom grupperna börjat. Renew Europe består efter valet till huvudsak av ALDE-partierna som nu kommer utgöra mer än två tredjedelar av mandaten i gruppen. Därutöver ingår även partier kopplade till Macrons parti och det Europeiska demokratiska partiet.
I slutet av juni kommer gruppen välja en ny ledare och troligen kommer det finnas krav på att den nuvarande gruppledaren Valerie Hayer från Frankrike kliver åt sidan till förmån för en kandidat från något av ALDE-partierna. De interna förhandlingar ska sedan vara avklarade till i mitten på juli då parlamentet återsamlas i Strasbourg igen för att välja parlamentets talman och kompositionen av utskotten.
Liberalerna har fem händelserika år att se framemot i Bryssel och tack vare en fantastisk valspurt där vi gick från att vara uträknade till att säkra ett mandat. Trots en lång och tuff valrörelse börjar redan nu kampanjen för nästa EU-val, nämligen det till Sveriges riksdag 2026. Man får inte glömma bort att makten i EU delas mellan ministerrådet och Europaparlamentet.
Därför måste vi som parti fortsätta hålla liv i EU-frågorna och med oförminskad kraft driva frågan om Sveriges anslutning till Euron. Kan vi upprepa den makalösa kampanjinsats som tog oss in i Europaparlamentet så är utsikterna för 2026 mycket ljusa.
Olle Jonsson
Politiskt sakkunnig och kampanjansvarig vid Liberalernas Brysselkansli