Anne-Lie Elfvén, liberal kommunpolitiker i Stockholm, har vid flera tillfällen bjudit på sina bästa recept till jul i NU. En god inlagd sill är ett måste på julbordet för många – här kommer några av favoriterna i repris.
Det finns någonting som återfinns på matbordet vid alla svenska högtider och det är sillen. Den klassiskt inlagda är given, men sedan är det i princip bara fantasin som sätter gränser.
Livsmedelsbutikerna dignar av olika sorter och numera finns det även färdiga filéer (”5-minuterssill”) som du själv kan smaksätta. De är otroligt smidiga och det blir faktiskt mycket godare med hemlagad sill än de som du köper på glasburk.
Här kommer därför lite inspiration inför julen. Utgångspunkten för varje recept är ett halvt paket 5-minuterssill och där du först blandar såsen/lagen för att sedan vända ned sillen som du har skurit i lämpliga munsbitar.
Anne-Lie Elfvén
Grunden
Utgångspunkten för varje recept är ett halvt paket 5-minuterssill.
Du blandar först såsen/lagen.
Vänd ned sillen som du har skurit i lämpliga munsbitar.
En godare senapssill
Är det någon sill som verkligen tjänar på att göras från grunden så är det senapssill, det är nämligen något helt annat än den du köper i butik. Vill du ha mer dijonsenap så tar du det.
2 dl creme fraiche
0,5 dl äkta majonnäs
2,5 msk Slotts senap eller liknande
2 msk grovkornig senap (Skånsk)
1 msk dijonsenap
2 msk hackad dill
Pepparrots- och stenbitssill
Den här pepparrots- och stenbitssillen har sting och lämnar ingen oberörd.
1,5 dl creme fraiche
2 msk finriven färsk pepparrot
1 burk stenbitsrom
Västerbottensill
Den här sillen återfinns alltid hos mig, oavsett om det är påsk, mid-sommar -eller jul och den brukar alltid vara väldigt populär. Själva röran är också väldigt god utan sill, exempelvis på en smörstekt toast och passar därför vegetarianer, eventuellt med lite tångkaviar på toppen.
2 dl creme fraiche
1 dl äkta majonnäs
1,5 dl riven Västerbottenost
0,5 hackat grönt äpple
0,5 hackad röd lök
2 msk hackad dill
Ev. lite nystött kummin
Citron- och stjärnanissill
Den här sillen bör stå ett par dagar för att smakerna ska kunna komma fram.
Spadet från sillen
Skalet från 1-2 ekologiska citroner (beroende på storlek). Viktigt att du väljer ekologiska, obesprutade citroner i och med att skalet ska användas. Använd potatisskalare och skala breda remsor.
½ dl citronsaft
6-8 st stjärnanis
Vill du få mer matinspiration, följ gärna Anne-Lie på Instagram under namnet socialliberal eller sök på #gourmetliberalen.