Ramslök är en växt som nu finns att plocka i våra skogar lite överallt i Sverige, även om den är ganska sällsynt. NU har pratat med Malena Östergren Arvidsson, tidigare ombudsman i Folkpartiet Jönköping. Idag driver hon företaget Ramslök by Malena med ambitionen att göra ramslök tillgänglig för fler.
Ramslök är en vildväxande lök, en bladlök precis som gräslök men som även har en mild smak av vitlök. Den växer vilt och om du hittar ett ställe där den växer, finns det ofta rikligt av växten. Den är ganska sällsynt, men växer framförallt på platser i Skåne, på Öland och Gotland och längs med kusterna i södra Sverige. Den växer även på Kinnekulle, som är känt för sin ramslök.
– Själv smakade jag ramslök för första gången på Bornholm. Det var på svärfars det är ofta så det är. De flesta kommer ihåg ögonblicket – precis var och när – de smakar ramslök för första gången, säger Malena Östergren Arvidsson.
– Jag startade kort därefter bloggen ”Ramslöksfrossa”, en receptblogg som enbart bestod av recept med ramslök. Recept som jag hittade på italienska, tyska och engelska hemsidor där ramslök är betydligt mer vanlig än hos oss.
Ramslök har blivit någon av en inneväxt på senare tid. Det sägs att den blev populär i och med det nordiska manifestet ”Det Nya nordiska köket” från 2004. Bakom det manifestet stod flera nordiska kockar såsom Mathias Dahlgren från Sverige och René Redzepi från Danmark. Ramslök passar väl in i det miljömedvetna att äta närodlat.
– Ramslök har såklart alltid använts där den växer men i och med att den är ovanlig i vårt land samtidigt som allt fler kockar började prata om den i TV-rutan varje vår så skapades en efterfrågan.
Ramslöken dyker upp under tidig vår, precis efter snödropparna och vintergäcken. Därför är det många som längtar efter den när snön börjar smälta och solen tittar fram. Det är en mycket smakrik växt som kan ge karaktär åt maträtter. Malena Östergren Arvidssons passion för ramslök utmynnade i ett företag, Ramslök by Malena.
– Mitt företag skapades genom att kunder som hittat min receptblogg hörde av sig och ville beställa ramslök. På den tiden gick det inte att hitta ramslök i butik, men det var samtidigt som jag och min man flyttade till Prästgården i Norra Åsum utanför Kristianstad där det spirar av ramslök i hela prästgårdsparken varje vår.
Det är tio år sedan nu och Malena Östergren Arvidsson tycker att det har varit fantastiskt att driva ett eget företag. Det har gett henne frihet över sin egen tid och gett henne den livsstilsförändring hon var ute efter när hon flyttade till Norra Åsum. Hon har dock märkt flera orättvisor som slår hårt, framförallt mot kvinnor som driver eget företag.
– Jag och många andra enmansföretagare kommer vara framtidens fattigpensionärer. Vi har långt ifrån ett skattesystem som är anpassat till oss som driver mindre företag. För att driva företag är både riskfyllt och otryggt, men även orättvist när jag jämför med den trygghet som anställda har. Det är också sorgligt ur ett jämställdhetsperspektiv eftersom nästan alla ensamföretagare jag möter, framförallt kvinnor, enbart kan driva sin verksamhet för att de har en partner som har en bra och stabil inkomst.
Med affärsidén att erbjuda ramslök till fler, inte bara dem som har den runt knuten säljer Malena Östergren Arvidsson nyuppgrävda lökar att plantera för den som vill ha en egen tuva med ramslök i trädgården. Hon säljer även nyplockade blad under säsong och torkad ramslök året runt.
– Jag har idag två skogsarrenden där jag aktsamt och med hänsyn till ramslökens framtida bestånd gräver upp lökar som jag skickar till kunder i hela landet, från sen höst till tidig vår. Jag skickar även nyplockade blad med post under ett par vårveckor – när ramslöken är som allra finast. Vill man äta ramslök under resterande delen av året är torkad ramslök ett trevligt alternativ. Den torkade ramslöken har också blivit populär och står idag för halva min verksamhet.
Om du bor i ett område där det växer ramslök och det inte är i Blekinge där den är fridlyst, då är det bara att plocka och njuta av den. Den ser ut som liljekonvalj, men det är lätt att ta reda på om det är ramslök.
– Många oroas över att den är lik liljekonvalj och rädda att de plockar fel. Om man gnider ett ramslöksblad mellan fingrarna ska den lukta lök och den doften är tydlig. Lättare är det i så fall att man plockar en annan vildväxande lök som till exempel skogslök som är en vildväxade purjolök, men den är också en delikatess.
Ramslök är framförallt känd för att användas i soppa, men det går att använda till så mycket mer. Malena Östergren Arvidsson rekommenderar särskilt att äta den smörfräst i en frittata.
– I mina trakter finns det många äldre som växt upp på ramslökssoppa gjord på ramslök och späda blad av ”vångakål” eller hässleklocka som förr sågs om en fattigmansspenat. Den yngre generationen använder framförallt färsk ramslök i en olja eller pesto. Då har den en helt annan stuns i smaken än när den är tillagad. Upphettad blir den mer som en vitlökssmakande spenat.
Lite av tjusningen i ramslöken är att den måste ätas direkt. Det går att torka eller frysa, men en ramslökspesto eller olja måste konsumeras inom ett par dagar. Ett sätt att få tillgång till färsk ramslök längre är att odla själv, men det inte helt enkelt.
– Ramslök är en lökväxt och som sådan växer den långsamt. Bästa sätt är att starta med en tuva och låta den sprida sig för det är svårt att odla från frö eftersom fröna måste vara färska. Den går att odla i hela landet men den naturaliserar sig inte lika lätt i norra Sverige.
Får du tag på ramslök så finns det stor möjlighet att göra trevliga rätter av den till påskbordet. Malena Östergren Arvidsson är vänlig nog att dela med sig av några bra recept, som nu kan läsa på nästa uppslag.
Hanna Lager
FAKTA: RAMSLÖK
• Växer i lövängar och i lundar. Har ungefär samma spridning i Sverige som eken, till Gästrikland.
• Smaken sitter i bladen och påminner om vitlök. Kallas ibland i folkmun för ”skogsvitlök”.
• Sällsynt, men inte hotat. Är lokalt fridlyst i Blekinge.
• Används en del i tysk matlagning, men har fått popularitet på sista tiden även i Sverige.
Källa: Wikipedia