Vi har fått den första riktiga vårhelgen i Stockholm och uteserveringarna är proppfulla. Jag sitter och äter en glass med min son, tittar på folket och blir lika varm i hjärtat som kall i magen. På sätt och vis känns det som att Stockholm är en stad under vinterhalvåret och en helt annan på sommaren.
Stockholm är också en annorlunda stad nu än när jag flyttade hit för över 20 år sedan. Och det gäller inte bara Stockholm. Hela Västvärlden har förändrats i en riktning där vi lägger alltmer tid och pengar på nöjen eller saker som angränsar till nöjen. Det är bredband hem, bredband i mobilen, abonnemang på musik- och filmtjänster, mobiltelefoner, surfplattor, resor, restaurangbesök, fina viner och exklusiva matråvaror. Det fanns inga vaktelägg på ICA Folkungatan 1997, så vitt jag minns.
På gott och ont förändrar det vår ekonomi på djupet. Det har aldrig varit så många människor i världen som jobbar med forskning och utveckling som nu. Det dyker också upp fantastiska nya uppfinningar på många sätt, men helheten är trots det att tillväxten i höginkomstländer är lägre än vad vi har vant oss vid.
Den tekniska utvecklingen under andra världskriget och några decennier därefter drevs mycket av militära intressen, stora industrier och liknande. Tekniken gav stora effektiviseringar. När de första användbara persondatorerna kom och när internet blev ett användbart verktyg på arbetsplatsen gav det effektiviseringar i en rad tjänstebranscher. Mycket av dagens teknikutveckling drivs däremot av konsumenternas intressen. Det är på ett sätt bra, vi får mer direkt glädje av utvecklingen. Men Ipads, Candy Crush och Netflix ger inte ökad produktivitet, kanske snarare motsatsen. Vi lägger också större vikt vid säkerhet och miljö. Hybridbilar med kollisionsvarnare är förstås framsteg, men leder inte till att några varor eller tjänster tillverkas mer effektivt.
Det är fullt möjligt att en del av utvecklingen inom till exempel AI och big data om några år kommer att ge en stark tillväxt genom självkörande fordon, automatiska sjukvårdstjänster och mycket annat. Men vi vet inte hur snabbt det i så fall slår igenom. Just nu får vi kanske vara beredda på att det kommer väldigt mycket ny teknik, men att den är roligare, säkrare och miljövänligare snarare än lönsam. Och det behöver för all del inte vara så illa.
Andreas Bergström