Mod temat för årets ILGA-Europas konferens

Richard Brodd och Anne-Marie Ekström från HBT-liberaler reste nyligen till Bukarest, Rumänien, för att delta vid ILGA-Europas årliga konferens. Mötet samlade organisationer som arbetar med HBTQI-frågor från hela Europa och Östasien. Årets tema var ”Mod”, berättar Anne-Marie Ekström för NU.

Under tre intensiva dagar hölls seminarier och workshops, där allt från användningen av AI till omvändelseförsök diskuterades. Dessutom genomfördes ILGA-Europas årsmöte och en ny styrelse valdes (ILGA står för International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).

Två av de mest upplysande sessionerna handlade om situationen för HBTQI-personer i Polen och Bulgarien.

– I Polen väcktes förhoppningar om förbättringar efter regeringsskiftet förra året, men nu ser vi tyvärr en tillbakagång. Bulgarien har också under sommaren infört striktare lagar som inskränker HBTQI-personers rättigheter, vilket oroar många, berättar Anne-Marie Ekström.

Också EU:s arbete med dessa frågor diskuterades. I dagarna sker byte av ansvarig EU-kommissionär, men den tidigare kommissionären – som varit aktiv i HBTQI-frågor – deltog via länk och uttryckte optimism över att den nya kommissionären kommer att fortsätta det viktiga arbetet.

– EU har en central roll i att skydda HBTQI-rättigheter, vilka också är mänskliga rättigheter. Europarådet spelar en lika viktig roll, konstaterar Richard Brodd.

En annan viktig punkt var vikten av samarbete mellan organisationer som arbetar för HBTQI- och andra mänskliga rättigheter.

– Förutom att delta i seminarier och workshops är nätverkande en avgörande del av konferensen. Vi fick möjlighet att knyta viktiga kontakter med organisationer både från Sverige och från andra länder, särskilt från Ukraina och Ryssland, där situationen för HBTQI-personer är ytterst svår, säger Anne-Marie Ekström.

Nästa hålls konferensen i Vilnius, Litauen.

– Det är av största vikt att delta i internationella konferenser som denna. Det ger oss inte bara en djupare förståelse för situationen i andra länder, utan påminner oss också om att trots de framsteg vi gjort i Sverige finns det fortfarande utmaningar att hantera. På många håll i världen är det fortfarande extremt svårt att leva öppet som HBTQI-person, avslutar Richard Brodd.

Fia Björklund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen