Erik Ullenhag är Sveriges ambassadör i Israel. NU har pratat med honom angående situationen i Israel och kriget i Gaza.
Den sjunde oktober attackerades Israel av Hamas och 1400 israeler mördades. Många av dem var civila. Det var det största antalet dödade civila judar på en enda dag sedan Förintelsen.
– Den sjunde oktober var en massaker, en ondska jag aldrig kommer att kunna begripa. Israel är ungefär lika stort som Sverige och 1400 offer, betyder att de flesta känner någon som dog. Det är ett oerhört stort nationellt trauma, säger Erik Ullenhag.
Dådet väcker, av naturliga skäl, tankarna på Förintelsen och att det skedde på israelisk mark gör att hela landet är skakat, berättar Ullenhag. Utöver de dödade finns det även 230 i gisslan, vilket gör att ännu fler av landets invånare känner någon som drabbats.
– Mitt i sorgen är Israel dessutom i krig och samhället står still. Många har en eller flera familjemedlemmar som är inkallade.
Massakern är den största nationella katastrofen sedan Israel bildades. Tidigare har man räknat Jom kippur-kriget 1973 som det värsta. Egypten och ett antal andra länder i arabvärlden anföll då Israel överraskande under högtiden Jom kippur. Hamas attack mot Israel den sjunde oktober är ett större trauma för Israel.
– Israel är ett land i chock. Detta kommer dessutom att skaka om den politiska scenen i hela regionen. Jag känner stark oro vad som händer i norr mot gränsen mot Libanon med Hizbollah. Det förekommer stridigheter där, men det är inte krig än.
– En annan oro är för Västbanken. Jag hoppas att den palestinska staten överlever. Skulle den falla samman kan vi få en våldsam situation i hela Västbanken.
Hade ni fått indikationer på att något var på väg att hända?
– Nej, inte i det korta perspektivet. Men det är svårt att säga, bilden i det israeliska säkerhetsetablissemanget innan den 7e oktober var att Hamas inte ville ha en konflikt med Israel men det visade sig vara fel. I somras var fokus mer på den norra gränsen mot Libanon, även om bedömningen nu är att varken Hizbollah eller Israel vill ha en storkonflikt.
Anledningen till att man inte varit beredd är att det inte varit så stor militär närvaro vid gränsen till Gaza.
– Men vi är många som sagt att det funnits en risk att det ska explodera på lång sikt. Det har exempelvis inte funnits något hopp om politisk lösning på länge.
Efter attacken blev säkerhetsläget i Israel ett annat. UD avråder från icke nödvändiga resor till landet och många av alla svenskar som befinner sig i landet har tagit sig hem. Sverige har inte behövt evakuera medborgare, men man har haft två assisterade utresor för dem som upplevt att det varit svårt att ta sig ut ur landet.
– Det bor ungefär 4000 svenskar i Israel och 1000 av dem har lämnat landet. Många av dem som är kvar är svensk-israeler och några är inkallade och kan inte lämna landet av den anledningen. Men det fanns ett behov av att få ut folk. Vi hade en del utmaningar, men fick med alla som ville åka hem.
– Sedan har vi några hundra medborgare som sitter fast i Gaza. Det är svårt att komma ut där eftersom gränsen mot Egypten är stängd.
Att gränsen mot Egypten är stängd försvårar hjälparbete och det är av yttersta vikt att mat och förnödenheter kommer in till människorna i Gaza.
– Det har börjat komma in hjälpsändningar. 33 lastbilar åkte i söndags in via Rafah och totalt har det kommit in 117 stycken, men det behöver komma in ungefär 100 lastbilar om dagen. Nu finns det uppgifter om att det kommer att tillåtas från Egypten.
Vid tidigare katastrofer har hjälpsändningar även kommit in från Israel, men nu menar Erik Ullenhag att det israeliska traumat är för stort. Det man gjort att är att sätta på vatten, men ledningarna är förmodligen för trasiga ändå.
– 1,4 miljoner människor befinner sig i Gaza och i söder får de förhoppningsvis hjälp de närmaste dagarna.
Situationen försvåras även av att 120-130 000 israeler har fått lämna sina hem. Kibbutzer och andra bostäder är nerbrända eller förstörda. Många bor hos vänner och hotell är fullbelagda.
– Jag har en vän som har ett hotell i centrala israel som är fullt med familjer. Man försöker få i gång skolgång och förskola på hotellet, för det här är något som väntas hålla på länge. Massakern kommer att påverka landet under väldigt lång tid.
Vad tycker du om svenska mediers rapportering av händelsen?
– Svensk media har den här gången haft en bra rapportering av massakern. Det som är problematiskt är polariseringen i den här frågan. Man måste klara av att se båda sidors lidande. Har du tagit ställning i frågan är det lätt att bara se den sidans lidande.
– Vi måste kunna se båda sidor om vi ska kunna hjälpa. Tror man på en tvåstatslösning är man både propalestinsk och proisraelisk.
Vad händer nu?
– Det vi måste göra är att tänka på dagen efter. Läget kommer inte att gå tillbaka till före sjunde oktober. Det enda sättet att skapa fred är en tvåstatslösning, även om en sådan lösning känns väldigt långt borta just nu.
Erik Ullenhag menar att den nuvarande situationen kan komma att öppna nya möjligheter till fler.
– Det är inte det israelernas tänker på nu. Men å andra sidan om någon sagt till israelerna under Jom kippur-kriget att man snart skulle sluta fred med Egypten, skulle hade de trott att den personen var galen.
Slutligen vill Erik Ullenhag kommentera antisemitismen som nu visar sig allt oftare.
– Jag oroar mig för ökad antisemitism, men även hat mot muslimer. Det har blivit en polarisering som kan skapa följdeffekter långt utanför Israel.
Hanna Lager