Proposition för att förbättra fisket i Östersjön

En proposition för att förbättra havsmiljön och fisket i svenska hav i allmänhet och Östersjön i synnerhet. När statsminister Ulf Kristersson (M) tillsammans med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presenterade propositionen Levande havsmiljö betonade han också att detta var den första propositionen som behandlade dessa frågor på 15 år.

– Aldrig har Östersjön varit så viktig som nu. Det handlar om säkerhetspolitik och Nato, men också om havsmiljö och klimatpolitik, sa Ulf Kristersson. Problemen har varit välkända men nu gör vi något åt dem.

I propositionen föreslås att trålgränsen flyttas ut till 12 nautiska mil längs hela Östersjökusten, inklusive Öland och Gotland. Det blir också förbud mot bottentrålning i alla skyddade områden vilka ska utgöra 30 procent av kustområdena år 2030.

– Det här är något som borde gjorts för längesedan, sa Ulf Kristersson.

Detta kommer att ske i samråd med andra EU-stater runt Östersjön och i samråd med EU-kommissionen. Men Romina Pourmokhtari är inte orolig för att förslaget ska möta motstånd.

– Om man lyssnar till kommissionens ord om Östersjöns hälsa så märker man tydligt att det vore anmärkningsvärt om man från kommissionens sida skulle stoppa det här, sa Romina Pourmokhtari.

Flera förslag i propositionen riktar ett tydligt fokus mot att rädda det nästan utrotade beståndet av torsk men kanske framför allt de hotade sill- och strömmingsbestånden. Därför finns även förslag på att öka jakten på både säl och skarv samt att arbeta för att förbudet inom EU mot att handla med sälprodukter tas bort.

– På drygt tio år har antalet skarvpar fördubblats, från 40 000 till 70 000, sa Peter Kullgren. Även gråsälen har ökat markant i antal. Båda arterna är stora predatorer av sill- och strömmingsbestånden.

Romina Pourmokhtari var noga med att påpeka att propositionen inte påverkar det småskaliga kustnära fisket. Inte negativt i alla fall.

– Tvärt om, de har länge efterfrågat ett trålningsförbud. Meningen med de här åtgärderna är ju att de ska kunna fånga mer fisk när bestånden återhämtar sig.

Ett stort problem för Östersjön är övergödningen på grund av tillförseln av fosfor och kväve. Uppskattningsvis är en bottenyta större än Danmark helt död.

– Kommer vi inte till rätta med övergödningen är risken stor att Östersjön blir en blöt, död öken, sade Romina Pourmokhtari.

Återföringen av fosfor och kväve kommer därför att prioriteras samtidigt som stallgödsel skall tas tillvara på ett bättre sätt.

På frågestunden som följde på pressträffen i Rosenbad fick de tre statsråden flera frågor om detta var tillräckligt för att rädda Östersjön.

– Flera av de här sakerna borde gjorts för längesedan och som miljöminister beklagar jag att det inte har blivit gjort. Men nu gör vi det i alla fall, sa Romina Pourmokhtari.

Jan Fröman

Dela med andra
redaktionen
redaktionen