Så ska vården klara en verklig kris

Klarar Sveriges regioner av ett snabbt ökande antal patienter i en krissituation i fredstid eller i värsta fall i krig? Regeringen ger nu Socialstyrelsen i uppdrag att analysera, stödja och utveckla sin beredskap för sådana tillfällen.

I uppdraget ingår att stödja regionerna i att ta fram mätbara mål för respektive region. Dessa ska utformas som procentuella eller faktiska ökningar av kapaciteten för omhändertagandet av många skadade.

Socialstyrelsens kunskapsstöd är till för att stödja regioner inför svåra prioriteringssituationer så att lågt prioriterad vård riskerar att gå före högt prioriterad vård. Det ska också syfta till att minska etisk stress och öka transparensen med hjälp av grundläggande regler och vara ett verktyg för ransoneringar. Uppdraget innebär också att ta fram fördelningsnycklar så att regionerna lättare kan fördela patienter mellan olika vårdenheter. Socialstyrelsen ska också hjälpa regionerna att ta fram åtgärdsplaner för att snabbt kunna öka vårdkapaciteten i krissituationer.

Redan om ett halvår, den 16 december, ska Socialstyrelsen lämna en delrapport som analyserar regionernas förmåga att hantera ett plötsligt och oväntat inflöde av patienter. Om ett år, den 2 juni 2025, ska hela uppdraget redovisas.

Jan Fröman

Dela med andra
redaktionen
redaktionen