Liberala ungdoms- och studentförbundet i Örebro hyllas för sin sociala medier-satsning. NU har talat med gänget framför kameran, som befann sig i Almedalen för att spela in lättsamma klipp.
När ett kompisgäng engagerade sig i Liberala ungdomsförbundet Örebro före valet 2022 fanns det knappt en organisation att tala om. Så är det för många lokalföreningar i ungdomsförbund – engagemanget kommer i vågor och den som vill något får ofta börja om från noll.
Inte sällan blir det för mycket jobb för en liten styrelse och med tiden blir föreningen vilande igen. Men genom att dra in fler kompisar och satsa på sociala medier har LUF och Liberala studenter Örebro blivit ett föredöme för hela LUF-landet.
NU träffar Vera Brodin, Märta Larsen och Siri Larsen i Almedalen. De är på plats tillsammans med resten av kompisgänget för att spela in klipp med politiker. Märta och Siri är systrar och familjekompisar med Vera, som i sin tur gick med i LUF efter att hennes syster Tyra hade gjort det. Nu hjälps de åt med att spela in humoristiska videor med politiska budskap.
Kanske har du sett någon av dem? Mest spridning under Europaparlamentsvalet fick en video på Instagram där Vera spelar fransk bonde. Hon ber Siri om mer jordbruksstöd till sina kossor och kastas då in i en buske. Siri hälsar tittarna att man ska rösta på Liberalerna om man är emot att EU ger massa bidrag till arga franska bönder.
Klippet har nått över 3 000 nya konton och i kommentarerna hyllas Örebros sociala medier-gäng. Moderaternas biträdande partisekreterare Martin Borgs skriver att han aldrig har varit så nära att rösta L och den även internationellt kända liberalen Johan Norberg konstaterar att han nu kommer att göra det.
Från början var målet med klippen på Instagram mest att sänka trösklarna till engagemang och visa att det inte är så farligt att gå in genom kanslidörrarna i Örebro. Strategin för detta blev humor.
Märta berättar att de har diskuterat vilka videor som skulle få folk att stanna upp i flödet. Någon som inte är politiskt intresserad skulle inte lyssna på en människa som bara förklarar hur det ligger till. Målet är istället en oj-känsla.
– Vi vill att man ska kunna lära sig någonting från en video och fortfarande tycka att den är kul. Folk tittar ju på filmer som de tycker är roliga och om man då kan få in ett politiskt budskap så är ju det jättebra, säger Vera.
Tjejgänget, som står för det mesta av innehållet, lägger ner mycket tid på planering. Sedan brukar det ändå vara det spontana som blir bäst. Som när de kastade sin ordförande i en sjö. Det här är inga ungdomspolitiker som tar sig själva på för stort allvar.
– Vi alla är här för politiken, men vi kan ha kul också, säger Siri till NU.
Vera menar att medan partiet visserligen kan bli bättre på sociala medier, så måste de fortfarande vara professionella. Ungdomsförbund kan testa gränserna på ett annat sätt och se hur man når flest med sina budskap. Det gäller att vara kreativ när man inte är så många.
– Till skillnad från MUF och SSU i Örebro så är vi ett litet distrikt. Vi måste ju också vara ärliga och säga att vi inte har tillräckligt med folk för att kunna stå och kampanja hela tiden. Men vi har resurser att nå ut via sociala medier och ge oss ett ansikte, lägger Märta till.
Och det har funkat. Vid kampanjer har det kommit fram folk som har sett klippen. Det är mycket som funkar för Örebrogänget. Kanske beror det på att allt inte behöver vara gravallvarligt och att man välkomnas in i kompisgänget även om man inte är särskilt politiskt insatt. LUF tenderar annars att ha en ganska hög nördig tröskel.
– För oss är det jätteviktigt att vara välkomnande och att man inte bara måste snacka politik. Folk får komma och hänga och se om de har kul. Sedan kan man bygga upp kunskap, kommenterar Siri.
De hoppas kunna sätta en trend där åsikter och fakta kan blandas med humor och där företrädare kan bjuda på sig själva.
– Sociala medier är mycket viktigare än vad folk tror. Man behöver kanske inte putta folk i Svartån, som vi gör i våra klipp, men kanske att fler kan våga lägga ut något lite roligare, avslutar Vera.
Liv Näslund