Tolerans, öppenhet, självkänsla, kärlek och stolthet är några av de ord som präglar Stockholms Pridevecka. En besökare på Stockholm Pride kan lätt förledas att tro att situationen för HBT-personer alltid sett lika ut. Det är inte sant. Bakom dagens situation ligger många års hårt arbete från liberaler för tolerans och öppenhet.
Folkpartiets riksdagsledamot och dåvarande generaldirektören på Socialstyrelsen Barbro Westerholm såg till att homosexualitet inte längre betraktades som en sjukdom. Det var 1979 och helt banbrytande för toleransen i Sverige. Sedan dess har arbetet fortsatt. Diskriminering av homosexuella avskaffades 1987. Året efter infördes sambolagen för homosexuella. Könsneutrala äktenskap införs 2009. Tvångssterilisering är avskaffat. Diskriminering är förbjudet.
Hårt arbete har gett utdelning men det finns också stora segrar kvar att erövra i Sverige. Endast tre procent av alla anmälda hatbrott klaras upp. Situationen för transpersoner med hot, våld och diskriminering måste förändras. I vardagen är det en ständig kamp för att alla ska mötas som den individ man är oavsett kön eller sexuell läggning.
Attityder, tolerans och öppenhet ska gälla överallt och för alla i Sverige. På många mindre orter och städer i Sverige är det fortfarande svårt att leva som öppen homo-, bi- eller transexuell. Stockholm ska inte vara det enda alternativet. Inkludering ska gälla alla. I det lilla samhället i den lilla skolan. Här finns mycket kvar att göra.
Arbetet mot diskriminering och fördomar ska ske systematiskt och får aldrig stanna av. Känslan av utanförskap ska aldrig finnas. Biblioteken ska visa litteratur som beskriver HBT-personers vardag.
Det borde vara obligatoriskt att redan på lågstadiet välja en bok i läsgruppen i skolan som handlar om homosexualitet eller transpersoner och diskutera. Fördomar sätter sig tidigt. På fritidsgårdarna ska det finnas förebilder. Simhallspersonalen ska utbildas. En person som är homo-, bi- eller transexuell, eller har en förälder som är det, ska alltid kunna vara stolt och trygg. Inkludering ska möta människor genom hela samhället.
Pridefestivalerna blir fler och större utanför Stockholm. I maj i år arrangerades, som ett exempel, en Pridefestival för andra gången i Söderhamn med föreläsningar, artister och 2 500 personer i paraden.
Mycket har hänt på bara några år. Det är inte längre bara hemvändare som vågar arrangera prideparader utanför Stockholm. På flera orter växer arrangemangen och allt fler kommuner vill visa att tolerans och öppenhet präglar orten. Öppenhet har blivit viktigt för att locka nya invånare. Utvecklingen går åt rätt håll.