Brexit, Trumps seger, utvecklingen i Ungern och Polen, Sverigedemokraternas opinionssiffror några delar av en farlig våg av populism. I stor utsträckning bottnar den i att många har tappat förtroendet för etablerade partier och opinionsbildare. Jag tror att vi måste bemöta det på flera fronter: Vad vi gör, hur vi talar och vilket debattklimat som vi accepterar.
En del av misstroendet kommer från människor som känner att deras hemort eller förort är bortglömd. Det är kanske inte samhällsekonomiskt rationellt med polisstation och kommunkontor i varje problemförort eller BB och bemannad järnvägsstation i varje småstad, men vi måste hitta en mellanväg mellan det effektiva och det som uppfattas som rimligt.
Högre bränsleskatt är förmodligen den mest ekonomiska vägen att minska utsläppen från svensk trafik, men om hela Sverige ska uppleva att staten är till för alla måste vi kanske hitta andra vägar. Det kan bli dyrt, men förmodligen prisvärt om det kan rädda oss från populismen.
Vi måste vara mer respektfulla mot motståndare när det gäller feminism, hbtq, invandring med mera. Vi ska inte vara rädda för radikala reformförslag och jag hoppas verkligen att Liberalerna inte backar från den långsiktiga visionen om fri rörlighet. Men om majoriteten av folket inte brinner för de frågorna och känner att deras oro möts med att de blir kallade kvinnohatare, homofober och rasister så blir vårt engagemang vår värsta fiende.
Vi borde inte heller spä på missnöjet genom att beskriva samhällsproblem som värre än de är för att väcka uppmärksamhet. Det gäller överdrifter om den svenska skolan, systemkollaps och att något har gått isär i Sverige.
Slutligen behöver sociala medier regleringar för en hyfsad samtalston och färre lögner. Facebook har vaknat till en aning efter att falska nyheter ibland spreds mer än verkliga inför det amerikanska valet. Pressen har huvudsakligen en självreglering som det vore bra om det gick att nå fram till även här. Samtidigt har staten ett ansvar att agera mot olagligheter som förtal, hot och hackerattacker samt mot ryskfinansierad propaganda och desinformation.
Det är dags att agera. Om vi om tio år får en regering som tar kontroll över rättsväsendet, gör om medier till propagandakanaler och arrangerar fabricerade åtal mot liberaler är det för sent.
Andreas Bergström