ANALYS. På torsdagen 13 juni presenterades SCB:s partisympatiundersökning, hur väljarna skulle rösta ”om det vore val idag”. Jämfört med EU-valet, där valrörelsen pågick som bäst samtidigt som undersökningen gjordes, är rörelserna i opinionen avgjort svårtolkade.
Om EU-valet på valnatten beskrevs som en seger för alla partier utom Sverigedemokraterna, är det SD som kan glädja sig mest över partisympatiundersökningen. De går fram hela 1,5 procentenheter sedan förra årets mätning. Det innebär en återhämtning, närmare valresultatet 2022.
Det är också förmodligen något som stör många analyser idag, som riktat in sig på att SD ”förlorade EU-valet”. Så såg det ut på valnatten, när det preliminära resultatet såg ut som att SD förlorade ett mandat. Men när den preliminära rösträkningen var färdig, var det istället KD som förlorade ett mandat.
Opinionen är rätt svårtolkad just nu. EU-valets vinnare, Miljöpartiet, går dock fram även i SCB. Från 4,1 till 5,2. Och KD tappar även där, ned till 2,8 vilket gör att de nu blir minst av riksdagspartierna istället för Liberalerna.
Det är dock inte med särskilt stor marginal. Liberalernas hamnar i partisympatiundersökningen på 3,2 procent. Ned med 0,2 mot mätningen för ett år sedan.
Socialdemokraterna, som kunde glädja sig åt stärkta röstetal i EU-valet, backar i SCB:s mätning. S backar också kraftigt, med hela 3,6 procentenheter, till 35 procent. Det är fortfarande högre än valresultatet, men Magdalena Anderssons förtroendevåg efter maktskiftet verkar ha klingat av rejält.
De tre partier som backar i majmätningen, Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, ser inte uppenbart ut att ha något gemensamt. Två av dem är Tidöpartier, men det tredje är det största oppositionspartiet – och det backar mest. De kommer från olika delar av höger-vänster-skalan, och det gör även SD och MP som ökar mest, så det kan inte enkelt förklaras som en ”högervind” eller ”vänstervåg”.
Centerpartiet tappade starkt i EU-valet, även om de ser ut att behålla två mandat. Men i SCB:s mätning stärks de något, upp från 4,2 till 4,5. Även Vänsterpartiet stärks i mätningen, upp med 0,9 och landar på 8,2.
Det enda som tycks helt klart, är att de partistrateger som vill påbörja planeringen inför valet 2026 med EU-valet som utgångspunkt, med största sannolikhet begår ett misstag. Om det är något som SCB:s mätning, utförd under perioden 2:a maj till 30:e maj, visar så är det att svenska väljare skiljer på EU-sympatier och sympatier i nationella val.
Ulf Schyldt