Baktanke: Hela livet är ett grupparbete

Ni vet hur den går, världens äldsta berättelse om hur duktiga tjejer (eller killar) tvingas bära alla skolans grupparbeten. Hur ett stort gäng bara glider med, vetande att någon annan kommer göra jobbet varje gång. I grundskolan är det överkomligt, eftersom man inbillar sig att det är över sedan när man får välja gymnasium och slipper alla lata killar (eller tjejer) som aldrig bidrar.

Sedan börjar man gymnasiet och chockas över att även den skolformen (som väl skulle vara proffsigare?) är fullproppad med grupparbeten och att klasskamraterna (som väl också skulle vara proffsigare?) är lika lata som tidigare. Men man står ut och hittar kanske någon kompis som känner lika mycket hat inför detta, att skriva ihop hela arbetet tillsammans med. Det gör man antingen för att ingen annan gör något, eller för att folk gör det så dåligt att man hellre dör än att behöva stå för slutprodukten.

Sedan kanske man bestämmer sig för att påbörja en universitetsutbildning för att för en gångs skull få slippa de idiotiska grupparbetena. Haha!

För att sedan upptäcka att hela universitetet är ett grupparbete och att vuxna människor inte kan skriva. Och så håller det på. Ständigt upptäcker man en ny del av livet som inte heller är fri från grupparbeten och där man än mindre är fri från sin roll som den duktiga tjejen (eller, suck, killen). Att man pallar är för att man är dum nog och tror att det kommer en vacker, helt fantastisk dag, när grupparbeteshelvetet äntligen är över.

Jag skriver detta i hopp om att få ner mitt blodtryck en aning. Jag har tagit del av den pågående debatten där skolan beskrivs som en ”tjejskola” där stackars killar far illa. I boken “Den mjuka staten” skriver två forskare om hur samhället förstörs av kvinnors femininisering av det och i debattartiklar läser jag att tjejers höga betyg beror på att lärarna är kvinnor.

Jag tar del av det här medan jag håller på med livets kanske tusende grupparbete, som alltså går ut på att jag skriver allt det som en kille (FÖR DET ÄR ALLTID EN KILLE) har tagit på sig att göra men inte gjort. Jag vill SKRIKA till debattörerna att VÅRA BETYG BEROR PÅ ATT VI ANSTRÄNGER OSS MER MEDAN ANDRA TITTAR PÅ. Latskola!! Latvärld!

(Blodtrycket hjälptes inte alls av detta).

Lillnäsan

Dela med andra
redaktionen
redaktionen