Ryska tillgångar ska finansiera Ukrainas återuppbyggnad

Under tisdagen röstade Europaparlamentet ja till att använda frysta ryska tillgångar för att finansiera Ukrainas återuppbyggnad. Detta är något som Liberalernas Karin Karlsbro har arbetat för.

Karin Karlsbro är parlamentets rapportör för förslaget, som godkändes med stor majoritet. Beslutet handlar om den samarbetsmekanism för EU-G7* för lån till Ukraina på 45 miljarder euro som ska återbetalas med avkastningen från de frysta ryska tillgångarna. Det innebär att man lånar medel till ett värde av 45 miljarder euro, varav EU åtar sig stå för upp till 35 miljarder euro. Återbetalningen av lånet finansieras av avkastningen från de statliga ryska tillgångar som finns frysta i Europa, i och med de omfattande sanktioner som EU och västvärlden riktat mot Ryssland sedan 2022.

Detta är ett unikt stödpaket till Ukraina där frysta ryska tillgångar alltså kan tas i bruk för att stödja Ukraina och betala för Rysslands förstörelse. Det är första gången denna strategi tillämpas på ett strukturerat sätt och i en sådan omfattning av långivare i hela EU- och G7-området.

– Vi har fattat ett historiskt beslut att äntligen låta Ryssland själva betala för förödelsen. Jag är glad och stolt över det breda stödet i parlamentet och att vi lyckats hålla ett högt tempo i arbetet för att så snart som möjligt kunna sätta Putins miljarder i arbete i Ukraina, kommenterade Karin Karlsbro efteråt. 

Medlemsländerna i rådet har redan sagt ja.

Uppdraget som ständig rapportör för Ukraina i Internationella handelsutskottet (INTA) innebär att Karlsbro kommer att vara ansvarig för alla ärenden som rör ekonomiska frågor med Ukraina under mandatperioden 2024-2029.

Fia Björklund

* G7 är en informell gruppering som består av sju av världens ledande industriländer som också är demokratier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen