De skrev öppet brev till Paulina Brandberg

Liberalerna i Skaraborg har en arbetsgrupp för välfärdsfrågor. Nyligen uppvakta de jämställdhetsminister Paulina Brandberg med ett öppet brev, som publicerades i Skaraborgs Läns Allehanda den 28:e oktober.

I sitt öppna brev skriver de bland annat att de vill se mer förebyggande insatser och att samhället behöver en tydligare röst för att unga inte ska hamna i kriminalitet. Samtidigt är fängelser och häkten en riskabel miljö, särskilt för unga. Och med grova brott följer inte sällan häktning med restriktioner, vilket betyder isolering – också något som kan drabba unga särskilt hårt.

NU frågade gruppen, genom Ulla-Britt Hagström och Charlotta Karlsdotter, vad som låg bakom deras uppmaning till ministern.

Bilden visar Charlotta Karlsdotter, aktiv i Liberalerna Skaraborg, i en mönstrad klänning medan hon argumenterar med någon.
Charlotta Karlsdotter

– Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg har tydligt uttalat sig om att vi måste stoppa nyrekryteringen av barn och ungdomar till gängkriminaliteten. Hon visar tydligt att hon vill skapa trygghet och säkerhet för barnen. Hon har också haft Liberalernas uppdrag att utreda politiska åtgärder mot den grövsta kriminaliteten. 

Paulina Brandberg har en bakgrund som åklagare, även om hennes roll i regeringen nu inte innebär att hon arbetar specifikt med ungdomskriminalitet eller liknande frågor.

Finns det särskilda faror med att placera ungdomar i häkten eller mer fängelselika miljöer?
– Det är skillnad på situationen för barnen/ungdomarna om de hamnar längre tider i häkten under utredningstiden. Denna tid intagna i häktning med restriktioner fråntas de möjligheten att ha kontakt med familj, vänner och elektronisk utrustning. Intervjuer som gjorts i häkten har visat att just isoleringen kan vara svårare än att hamna i fängelse.  

Bilden visar Ulla-Brott Hagström i en blå, pricking klänning mot en diffus bakgrund utomhus.
Ulla-Britt Hagström

Samtidigt handlar det ju om unga som begår ganska grova brott, vilket ni också nämner – rån, narkotikabrott, mordförsök eller rent av mord. Måste inte samhället trappa upp hanteringen i motsvarande grad?
– Samhället måste ju givetvis trappa upp mot alla brott. Som det ser ut i Sverige idag med de kriminella gängens framfart kan inte fortsätta. Vi måste ha noll-tolerans mot kriminalitet. Samtidigt måste vi trappa upp det förebyggande arbetet för barn/ungdomar. Att tidigt ta hand om barn/ungdomar som riskerar lockas in i brottslighet måste få kosta. Informationen om vad som händer efter ett brott ska ges större utrymme. Barn/ungdom som har bättre kunskap om konsekvenserna tänker sig förhoppningsvis för. 

– Vi hoppas givetvis att Förortslyftet, som presenterades av Liberalerna år 2021 med skarp lagstiftning och nya åtgärder, ska få genomslag där inga områden i Sverige ska räknas som utsatta senast 2030. Tyvärr är den destruktiva miljön inte enbart en storstadsföreteelse utan förekommer på flera platser i landet. 

Ulf Schyldt

Välfärdsgruppen i Liberalerna Skaraborg består förutom Charlotta Karlsdotter och Ulla-Britt Hagström även av Ulla Wallin, Chatarina Caesar, Jacqueline Tjällman och Elin Elfverson.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen