Informationsplikten ska inte gälla vård, skola, socialtjänst och bibliotek. Det är veckans stora nyhet som också är en stor seger för Liberalerna. Den nuvarande regeringen, i en uppgörelse med Sverigedemokraterna, la ett tilläggsdirektiv till den utredning som Magdalena Anderssons regering initierat, om att även utreda om dessa yrkesgrupper skulle omfattas av plikten. Debatten brakade lös, men vilken effekt skulle det egentligen få?
Utredaren Anita Linder berättade om sin utredning i Svenska Dagbladets ledarpodd (27/11 2024) och reder ut vad de olika myndigheterna kan göra för att göra det svårare för människor som vistas illegalt i Sverige. Det är inte bara av etiska hänsynstaganden som bland annat vård och skola undantogs från informationsplikten. Det var helt enkelt heller inte motiverat utifrån direktiven.
Det är inte så mycket polisen kan göra med information om att en misstänkt papperslös har varit inne på en vårdcentral och fått sin brännskada omplåstrad. Det finns inte heller någon poäng för polisen att få veta att en person utan adress varit inne och lånat en dator på ett bibliotek. För att polisen ska ha någon nytta av upplysningarna, räcker det inte med så vaga antydningar.
Ett system där man trots det skulle tvinga bibliotekarier eller lärare att anmäla vad de misstänker, skulle kunna bli den skräckvision som kritiker varnat för. Nu är det tack och lov inte det som utredningen kommit fram till. Man har istället fokuserat på vilka myndigheter som behöver utbyta information, inte lägga informationsplikt på den enskilda läkaren eller socialtjänstanställda.
Tilläggsdirektiven till utredningen var självfallet något som Sverigedemokraterna ville se. 2013 införde regeringen rätt för barn som vistas i Sverige illegalt att gå i skolan och det är när något SD inte tycker är positivt. Med informationsplikt för personal i skolan skulle detta givetvis bli omöjligt. Återigen är det en liberal seger att så nu inte blir fallet.
Det är inte bara en seger för Liberalerna. Betänkandet visar också att det är viktigt att saker utreds. Efter alla undantag som gjordes under pandemin har det blivit populärt att tycka att saker och ting är så bråttom att utredning inte behövs, men för det mesta är det bättre att vänta och få en bra lag än att skynda sig och genomföra en dålig.
Nu väntar en remissrunda och det ska bli intressant att se vilken kritik som framkommer då. Frågan är inte över för att de värsta förslagen är borta.