Protesterna i Georgien mot att partiet Georgisk Dröms stulit valet har växt i styrka. Denna helg har de varit stora konfrontationer mellan protestanter utanför Georgiens partlament nattetid och kravallpoliser. Regeringen har även satt in specialstyrkor, men demonstranterna har inte gett upp.
Många georgier på twitter och i andra sociala medier jämför med Ukrainas protester 2014 och hoppas på att Georgiens ”Maidan moment” nu närmar sig.
Stödet har också vuxit. Demonstrationer i sympati med protesterna i huvudstaden har hållits på allt fler orter i landet under helgen. Affärer och restauranger i huvudstaden Tbilisi har skänkt mat till demonstranterna och besättningen på åtminstone en brandbil har bytt sida och tömt ut allt vatten istället för att rikta vattenkanonen mot demonstranterna utanför parlamentsbyggnaden.
Som svar på protesterna har Georgisk Dröm inte enbart satt in kravallpolis, utan också beslutat att överge landets ambitioner att bli medlemmar i EU. Detta har dock bara ökat protesterna. Beslutet ses som en bekräftelse på att Georgisk Dröm vill vänta landet bort från väst och mer mot Ryssland. Slagordet ”No Russian Government” spreds snabbt i sociala medier.
Många hoppades att regimens beslutsamhet skulle börja svikta, efter de stora konfrontationerna under fredagen och lördagsnatten, men även på söndagen samlades kravallpoliser. I de hårda konfrontationerna blir många skadade. Kravallpolisen har även angripit reportrar från oberoende media.
Landets formellt avgående president, Salome Zourabichvili, skrev på sitt twitterkonto attt hon vägrar avgå. ”Ett illegitimt parlament kan inte välja en legitim president”, skrev hon bland annat.
Landets konstitution har ändrats så att parlamentet ska utse presidenten, istället för att denne väljs av folket. Det nyvalda parlamentet skulle därför ha valt Zourabichvilis eftterträdare innan nyår.
Zourabichvili ska nu ha bildat ett råd tillsammans med representanter för alla Georgiens oppositionspartier och krav på att det hålls ett nytt val har rests. Åtminstone två av Georgiens ambassadörer i andra länder har avgått från sina uppdrag i protest mot regimen.
Stödet utomlands märks också av, då flera länder representanter fördömt regimens våldsamheter, upprepat sina krav på utredning av valfusket. Många ledare har också samtalat med president Zourabichvili för attt uttrycka stöd, så som Lettlands och Moldaviens presidenter Edgars Rinkēvičs respektive Maia Sandu den första december och Polens president Andrzej Duda den 30:e november. Dessa har också visat sitt stöd öppet via sina twittterkonton, vilket är betydelsefullt för att deras budskap med säkerhet ska nå fram till de protesterande i Georgien.
Ulf Schyldt