Härom veckan försvann elen oförklarligt hemma hos oss i flera timmar. Såhär i oxveckorna blir nedmonteringen av ett fungerande elsystem i Europa särskilt tydligt. Det är kallt, vindstilla och dyrt att använda el.
Industrinationer som Sverige och Tyskland har i relativ närtid avvecklat sin baskraft med en aningslöshet om vad som krävs för att ha ett fungerande elnät. Den politiskt känsliga kärnkraften avvecklades på hemmaplan för att vinna politiska poäng. Det ryska anfallskriget mot Ukraina förvärrade situationen för det europeiska elnätet. När den ryska gasen ströps blev det tydligt att nedläggningen av den tyska kärnkraften hade varit obetänksam. Konsekvenserna yttrar sig nu i en skenande prisutveckling som pressar hushållen och en krisande industri.
EU fungerade länge som en motor för förenklingar och avregleringar. Det är en ödesfråga för unionen och vår kontinent att företagande, industri och innovation har de bästa förutsättningarna. Sedan 2008 har USAs ekonomi sprungit ifrån ekonomierna i EU och i Kanada och ökat 60% mer, bland annat beroende av de stora techbolagens utveckling. Den europeiska konkurrenskraften hämmas av överregleringar och de senaste decenniernas energipolitik.Teknikutvecklingen gör att den el som beräknas användas ökar enormt.
De fyra svenska elområdena har skapats för att ge incitament att klara elöverföringen från den stabila norra delen av landet till den södra delen. Tyskland, och de flesta andra EU-länder, vägrar göra den uppdelningen. Det skulle vara dödsstöten för den tyska bilindustrin som i stor utsträckning finns i de södra delarna av landet samtidigt som energin kommer norrifrån. Tankekonstruktioner som inte ger det föreställda utfallet måste kunna omprövas. En komplex värld kräver flexibilitet.
Billig och stabil energi går hand i hand med hänsyn till miljön. Den ekonomiska nedgången under pandemin visade med all tydlighet att ökad fattigdom leder till ökad miljöförstöring. Energi är en förutsättning för rikedom. Först under oljekrisen på 1970-talet så bröts den ekonomiska uppgången under efterkrigstiden. Då lärde sig USA läxan att inte vara beroende av andra för sin energi. Nu är det dags att EU också gör sin hemläxa.
Det är inte enbart hushållens pressade situation som bör lända till eftertanke kring behovet av ett robust elnät. Energi är själva förutsättningen för ett rikt och välutvecklat samhälle. Det är en förutsättning för en prioritering av vår miljö. Geopolitiskt är det centralt att Europa inte försvinner i stormakternas ekonomiska bakvatten utan förblir en relevant spelare på världsscenen.
Malin Henriksson
Har tidigare drivit trädgårdsbutik, varit liberal kommunpolitiker i Simrishamn och regionpolitiker i Skåne, och arbetat som tjänsteman för Liberalerna i Stockholms stadshus.