”Alltid i rörelse är framtiden”

När Luke Skywalker har tränats en kort tid av jedimästaren Yoda får han en vision: Hans vänner är i fara, de lider. Yoda bekräftar att en jedi kan få en skymt av framtiden. Luke undrar om hans ­vänner kommer att dö? Yoda svarar med sin karaktäristiska omvända ordföljd: ”Svårt att se. Alltid i rörelse är framtiden.”

Även den mest välgrundade ­prognos välts över ända av oväntade ­händelser längs med vägen. Inte minst kan ­prognosen i sig påverka hur människor beter sig. (Luke avbryter sin träning för att rädda sina vänner, mot Yodas avrådan.)

Den här krönikan publiceras samma dag som Riksbanken lämnar ett nytt ränte­besked. Enligt Riksbankens tidigare besked ska räntan höjas med en halv procentenhet, men det finns allt fler som menar att det vore för mycket och att höjningarna riskerar att skada ekonomin allvarligt.

Prognoser är helt avgörande för central­bankernas räntebeslut. Den ränta de sätter får effekter med lång efter­släpning, man brukar tala om ett halvår till två år, så det är avgörande hur inflationen kan se ut då. Just nu pekar prognoserna på att inflationen redan i slutet av året kommer att vara låg, vilket talar emot att höja räntan. Å andra sidan kan man hävda att det är just förväntningarna på att räntan kommer att höjas som gör att inflationen förväntas bli låg.

Krångligt? Det blir värre. För­modligen kommer någon vändning i kriget eller någon annan stor omvärldshändelse som kastar om hela spelplanen, vilket gör även de mest genomtänkta resonemang om räntans effekter snudd på meningslösa.

Det här hindrar förstås inte mig och andra från att ha mycket bestämda ­åsikter om vad Riksbanken borde göra. Men ingen av oss vet egentligen, och inte ens i efterhand går det att säga att någon var klokare än någon annan. Det är förstås alltid någon som hamnar närmast det rätta svaret om ett antal personer slänger ur sig ogrundade gissningar, men det betyder ju inte att den personen har rätt nästa gång.

Slutsatsen är inte att Riksbanken ska resignera. Räntan kan inte vara ”ingenting”, något måste de bestämma. För det mesta är deras jobb enklare än nu, så de gör nytta till vardags. Nu får de chansa. Men lite mer ödmjukhet från en del kommentatorer kunde vara klädsamt.

Och, spoiler alert: Luke Skywalker får handen avhuggen, hans vänner får rädda honom istället för att han räddar dem och när han återvänder för att avsluta sin träning är Yoda döende. ”Alltid i rörelse är framtiden.”

Andreas Bergström är seniorkonsult och partner på New Republic, med en bakgrund på tanke­smedjan Fores och i riksdagen och Regeringskansliet för ­Liberalerna. Han är återkommande krönikör på NU:s ledarsida.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen