Andreas Bergström: PK och stolt

Snöflingor, PK-eliten och lycksökare är tre -populära skällsord på internet. Snöflingor är ungdomar som menar att alla är unika och värdefulla och är överdrivet känsliga för kritik. Självklart är det orimligt när till exempel studenter vill hindra föreläsare med kontroversiella åsikter. Men tanken att varje människa är unik är i högsta grad liberal. Och även den som är känslig för kritik och inte har helt genomtänkta åsikter borde kunna delta i samhällsdebatten utan att mötas av förolämpningar eller hot.

PK-eliten är folk som säger ”chokladboll”, ”hen” och ”funktionsvariation” och strävar mot ett samhälle där vi beter oss anständigt mot varandra och där det finns utrymme för olika kulturer och livsstilar. Det är väl en rimlig utgångspunkt att man kan använda andra ord än sådana som uppenbarligen sårar andra människor, utan att känna sig hindrad att uttrycka sina tankar.

Lycksökare är folk som kommer till Sverige i jakten på ett bättre liv, kanske utan att ha giltiga asylskäl. Vi kan inte ge dyra integrationsinsatser till hur många som helst, men vi bör kunna ha ett ännu öppnare system för arbetskraftsinvandring än i dag och samtidigt ta ett stort ansvar för människor på flykt. Om det är ett problem att folk försöker förbättra livet för sig själva och sin familj så har vi utformat våra system fel.

Begreppen är tre exempel bland många på hur högerpopulismen har blivit en global rörelse med sylvass kommunikation. Medan liberaler fortfarande kommunicerar med ord och visioner som urholkats på innehåll och laddning, som ”valfrihet”, ”marknads-ekonomi” och ”mänskliga rättigheter”, så finns det en bred krets av konservativa, nationalister, anti-feminister med flera som ständigt prövar nya elaka, skamlösa och humoristiska uttryck och bilder. De inspireras av varandra över språk- och kulturgränser och lyfter fram de begrepp som går hem hos breda grupper.

Liberalism går dåligt ihop med skamlösa elakheter, så vi ska inte inspireras av det här sättet att kommunicera. Tvärtom borde vi vara stolta över att stå för anständiga tankar och ett anständigt samtal. På samma sätt som homosexuella män tog tillbaks ordet ”bög” för några årtionden sedan, borde vi vara stolta försvarare av snöflingor, PK-elit och lycksökare.

Andreas Bergström

Dela med andra
redaktionen
redaktionen