Nyligen meddelade Arbetsmarknadsdepartementet att Malin Sjöberg Högrell, liberalt regionråd i Region Uppsala, blir särskild utredare med uppdrag att följa upp och sammanfatta resultaten av fem av de jämställdhetspolitiska delmålen.
Malin Sjöberg Högrell ska bland annat föreslå hur styrningen kan bli mer effektiv och analysera om de indikatorer som används för delmålen är ändamålsenliga. Syftet med utredningen är att ökad effektivitet och förbättrad strategisk styrning.
– Det ska bli både spännande och utmanande. Det är otroligt viktiga frågor för hela samhället, men också för vårt parti, säger hon till NU.
Bakom sig har hon många år inom politiken, men också utanför i näringsliv och företag. Den bredden är en fördel tror hon.
– Innan jag blev politiker var jag i privata näringslivet och såg hur det fungerade med jämställdhetsfrågor där. Sedan har jag erfarenhet från idrottsrörelsen och andra delar också, förutom politiken. Så jag har många olika delar i min ryggsäck.
– Det är här är frågor som jag tycker är viktiga och även om vi har kommit långt med jämställdhetsfrågorna i Sverige finns det mer att göra, säger hon.
Jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg poängterar att Malin Sjöberg Högrell med sin bakgrund som bland annat regionråd har en gedigen kunskap om jämställdhet och i synnerhet om jämställd hälsa.
– Förståelsen hon har för de jämställdhetsutmaningar vi står inför kommer vara ett viktigt verktyg när vi nu ska vässa politiken framåt, säger Brandberg.
Sverige står sig väl i internationella mätningar om jämställdhet, i europeiska jämställdhetsinstitutets jämställdhetsindex för 2023 ligger till exempel Sverige på första plats.
Varför är den här utredningen viktig?
– Inom jämställdhetsarbetet finns många områden som vi vet för lite om, och det här är något som jag som liberal jämställdhetsminister vill ändra på. Inom den ekonomiska jämställdheten exempelvis valde den förra regeringen att lägga mycket fokus på löneskillnader. Det är såklart en pusselbit, men jag menar att det handlar om mycket mer än så. Det handlar om ekonomisk frihet – om sparande, ägande och att alla människor ska kunna ha ett fuck-off-kapital, säger Paulina Brandberg.
Utvecklingen med den snabba digitaliseringen, den gröna omställningen och förändrade villkor på arbetsmarknaden är bara några av faktorer som får konsekvenser för jämställdheten. Då gäller det att nå ännu längre i det jämställdhetspolitiska arbetet så att det avspeglar de förändringar som sker, menar Brandberg.
– Den här utredningen hoppas jag ska hjälpa oss att flytta fram positionerna och ta ett helhetsgrepp om jämställdhetspolitiken, säger Paulina Brandberg.
De fem jämställdhetspolitiska delmålen som omfattas av utredningen är: en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet, jämställd utbildning, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet och jämställd hälsa.
Det sjätte delmålet handlar om mäns våld mot kvinnor och där pågår redan en utredning som ska slutredovisas i början av nästa år.
Till sin hjälp i arbetet med utredningen kommer Malin Sjöberg Högrell ha två sekreterare på heltid. Regeringen ska också utse en expertgrupp, som hon kan vända sig till och diskutera med.
Du ska bland annat föreslå hur styrningen kan bli mer effektiv – hur tänker du kring det?
– Vi behöver lyssna in myndigheter, civilsamhälle och andra aktörer, och höra hur de anser arbetet fungerar.
– Ledning och styrning är viktiga delar. Jobbar vi på rätt sätt för att förbättra jämställdheten eller är det något som måste ändras där?
Malin Sjöberg Högrell berättar att idag finns 175 indikatorer som man följer upp när det gäller jämställdhetsmålen. I hennes uppdrag ingår att se över dessa.
– Är det rätt indikatorer? Jag kan komma med förslag på ändringar och spontant tycker jag att 175 indikatorer låter väldigt mycket.
Den unga generationen och utrikes födda nämns speciellt i direktiven, det här är en del av uppdraget som Malin Sjöberg Högrell tycker är extra spännande.
– Där behöver jag bjuda in och prata med till exempel elevkårer, studentkårer, olika ungdomsorganisationer, idrottsrörelsen och andra.
Det har inte gått många dagar sedan det blev officiellt att hon fått uppdraget, men redan har både olika organisationer och personer hört av sig och vill boka in samtal.
– Det är roligt att det finns ett sådant intresse, jag inte ens hunnit börja jobba ännu.
Första steget nu blir en sammanfattning av hur delmålen uppfylls idag och hur det sett ut historiskt. Efter årsskiftet hoppas hon på många intressanta möten och samtal med civilsamhället, myndigheter och andra intresserade från olika delar av landet.
– Som utredare ska jag se till allas intressen, men det är klar att det är extra roligt om det är några liberaler som vill träffas och prata. Då får de gärna höra av sig, avslutar Malin Sjöberg Högrell.
I maj 2026 ska hon redovisa resultaten av sitt uppdrag.
Fia Björklund