Cecilia Malmström: Arbetar för en omstart av Sverige

Detta är smakprov ur en intervju med Cecilia Malmström som publiceras i NU 21/2020. För att läsa hela artikeln – gå in på www.tidningen.nu/prenumerera och beställ din prenumeration redan idag.

När NU pratar med Cecilia Malmström har hon hunnit vara hemma i Göteborg under några månader, men det har inte riktigt funnits tid att vänja sig vid livet i Sverige.

– Från att tidigare ha varit mitt i händelsernas centrum eller i alla fall kring det, är det en omställning. Mentalt har man förberett sig, jag visste ju att mandatet tog slut och jag fick en månad extra, eftersom parlamentet inte kunde enas. Nu är det ett nytt liv, säger den tidigare EU-kommissionären

—-

– Det är en tendens vi ser på många ställen runt omkring i världen, att länder inför undantagstillstånd och tar sig friheter på ett sätt som man aldrig hade gjort annars. Det är en liberal plikt att uppmärksamma detta.

– Vi får ju se till att demokratin inte blir det största offret för coronapandemin i slutändan.

—-

Du är också med i den omstartskommission som Stockholms handelskammare bildat. Vad är det ni ska göra?

– Tanken är att vi ska ta fram förslag på vad Sverige kan göra både internt politiskt, kortsiktigt och långsiktigt, och vilka frågor vi ska driva externt och i EU.

– En del förslag kanske blir kontroversiella, men vi ska inte söka konflikt utan stimulera en konstruktiv debatt. Det här är ett unikt läge – vad händer, hur tar man sig ur detta? Att vi vågar göra en del dramatiska reformer kanske.

—–

Varför har Sverige varit så svalt med att erbjuda hjälp till andra EU-länder?

– Ja, det är en väldigt bra fråga. Jag vet inte, jag tycker det är pinsamt faktiskt. När man ser de internationella rankningarna att Sverige i princip inte har bidragit någonting. Det är ett land som är allvarligt drabbat och det är klart att man måste se vilka resurser man har, men vi har också ett ansvar mot omvärlden att hjälpa till.

– Jag tror det ligger i linje med att vi ska vara snålast i Europa som regeringen säger, när det gäller budgetförhandlingarna. I så fall är det en väldigt olycklig utveckling och det kommer inte leda till att man får så många allierade.

Text: Fia Björklund

Detta är smakprov ur en intervju med Cecilia Malmström som publiceras i NU 21/2020. För att läsa hela artikeln – gå in på www.tidningen.nu/prenumerera och beställ din prenumeration redan idag.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen