De har hotat, hatat och skrämt

Almedalsveckan är en demokratisk folkfest. En plats för samtal, möten och diskussioner. Men nazisterna som marscherade runt i Visby förra veckan var inte intresserade av samtal. De har hotat, hatat och skrämt. De har varit våldsamma, och de har velat tysta andra.

Jag mötte själv några av dessa arga antidemokrater utanför Liberalernas tält i Almedalen. Det är otäckt att konfronteras med människor som utstrålar så mycket hat och förakt, och som på alla sätt visar att de är beredda att använda våld. Nazisternas närvaro, i Almedalen likväl som i många svenska städer, är ett reellt problem att ta på största allvar.

Men. Vi ska inte heller göra dem större än de faktiskt är. Öga mot öga blev det så tydligt för mig att detta är förvirrade och misslyckade män, som har hittat mening i ett bisarrt sammanhang. Visst är de ett hot, men vi får inte ge dem större inflytande genom att blåsa upp deras betydelse.

Jag är bekymrad över att den lilla klicken högljudda nazister bidrar till att flytta mitten och normaliteten i samhällsdebatten. Jämfört med NMR, finns risken att Sverigedemokraterna framstår som ett ganska vanligt parti. Och det är en mycket farlig utveckling.

För SD är inte ett vanligt parti. De har sina rötter i den rasistiska myllan och de hatar det liberala samhället. Där liberaler vill se frihet, öppenhet och mångfald – där vill nationalisterna se enhetlighet, slutenhet och egoism. Och vi ska ta debatten med dem när det gäller människosyn, kunskap, kultur, jämställdhet, pressfrihet, invandring, integration, religionsfrihet och inte minst Europasamarbetet.

Men samtidigt som vi behöver ta extremismens utbredning på största allvar, ska vi också glädja oss åt motkrafterna som mobiliseras när det gäller. Alla liberaler i och omkring vårt tält som stod upp och tog kampen. Och en mångfaldsparad för demokrati och tolerans som samlade fler deltagare än någonsin, där vi var många liberaler som deltog.

Nu ska vi jobba dag och natt för liberal revansch, framgång för Alliansen och en ny regering. Vi ska inte låta det extrema vinna.

Maria Arnholm

Maria Arnholm är Liberalernas partisekreterare och var vid Liberalernas tält i Almedalen när NMR ställde sig utanför.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen